Ordningsvakter får inte vara i Kungsträdgården

Polisen avslår stadens ansökan om ordningsvakter i Kungsträdgården. – Det är inte så att man saknar grund för att vilja ha trygghetsskapande åtgärder där, säger Erik Slottner (KD).

  • Publicerad 09:30, 6 okt 2020

Jag blev faktiskt förvånad. Det är en typisk plats där det skulle passa bra med ordningsvakter.

Det är många som rör sig genom Kungsträdgården. Enligt Stockholms stads ansökan till polisen gjordes 1900 polisanmälningar i direkt anslutning till Kungsträdgården under 2018 och 2019.

Enligt polisen fann man endast ett femtiotal ordningsstörningar som till exempel våld, ofredanden, hot och fylleri förra året. Därför menar man att ordningsvakterna inte behövs.

– Det är beklagligt, de säger själva att Kungsträdgården är en välbesökt plats. Det bästa hade varit att hela city blev ett och samma område, så att ordningsvakter kan patrullera överallt. Det blir väldigt konstigt när de får vara i Klarakvarteren och Vasagatan, men inte förstärka i Kungsträdgården. Nu blir city väldigt fragmenterat, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Inga ordningsvakter på Hornsbergs strand – polisen säger nej

Vill se vakter i större områden

Ökningen av de så kallade mängdbrotten menas delvis bero på att grupper av ungdomar och "ordningsstörande individer" förflyttat sig från Sergels torg.

Det är framför allt fulla människor som lever om och grupper som skapar oro eller säljer narkotika, och polisen menar att det inte finns något särskilt behov av ordningsvakter i Kungsträdgården.

– Jag blev faktiskt förvånad. Det är ett elände med alla avslag tycker jag. Det är en typisk plats där det skulle passa bra med ordningsvakter. Vi behöver vakter i city. Vi har rätt att finnas på en del platser men vill ha större områden, så att vakterna kan rycka ut när och där det behövs, säger Erik Slottner.

Ordningsvakter får inte agera i Kungsträdgården. Foto: Sacharias Källdén