Enligt oppositionsråd Anki Svensson (M) kan domen från mark- och miljödomstolen vara spiken i kistan för byggplanerna i Amaryllisparken.

– Det tror jag. Sen vet man ju inte om de kommer överklaga, men det tror jag inte för att det handlar om ett formaliafel. Man la till någonting har inte ställt ut för granskning och medborgarna ska ha rätt att få tycka till, säger Anki Svensson (M).

– Kanske lyckas de överklaga och då får man börja om. Sen är det upp till styret att ta upp det i fullmäktige igen. Och det är inte så säkert att det kommer gå igenom den här gången med det nya minoritetsstyret. Nu är det väldigt hårt motstånd.

V är skeptiska

När detaljplanen antogs första gången var det bara med en rösts övervikt. Det var Vänsterpartiet som agerade stödparti och röstade med minoritetsstyret S, L och MP. Men nu är de skeptiska. 

– Jag tror inte det är så mycket att göra, om det är så att det går emot artskyddet så gör det ju det. Vi har stöttat detaljplanen och sett att det kan bli ett trevligt bostadsområde. Vi behöver bygga lägenheter. Men om vi fattat ett beslut som strider mot lagen ska vi såklart inte va dumma och påstridiga och fortsätta med det. Jag har svårt att tro att en överklagan skulle leda till någonting, säger Inger Gemicioglu (V), gruppledare.

Mindre makt efter valet

Efter valet har S-L-MP-minoriteten en ännu svårare parlamentarisk situation. Nu räcker det inte längre med Vänsterpartiets stöd. Det var en ensam centerpartist, Raymond Moubé, som genom att byta sida avgjorde vilka som tog makten. Och i frågan om Amaryllisparken har han och resten av Centerpartiet alltid gett ett tydligt nej.

– Vi kommer fortsätta kämpa för att det inte ska byggas i Amaryllisparken, vi vill värna om Lindalen. Det ska inte byggas några höghus där, säger Anki Svensson (M).

Anita Matsson (S) väljer att inte kommentera avslaget för detaljplanen.