Södra Roslagen

– Det är en väldigt viktig och värdefull verksamhet. Vi hade ett litet firande, bjöd på tårta och hade lite ballonger, säger Synnöve Svensson, förskollärare i Gribbylund, en av Täbys fyra öppna förskolor.

Festligt. Öppna förskolan i Gribbylund, Täby firade jubiléet.

Festligt. Öppna förskolan i Gribbylund, Täby firade jubiléet.

Ewa Nylander/Täby kommun

Till öppna förskolan kommer föräldrar med barn i åldern 0-5 år som inte börjat på vanliga förskolan. Barn som är lediga från vanliga förskolan är också välkomna. Verksamheten är gratis och frivillig.

– Det är en mötesplats för föräldrar och barn. De flesta barn är ganska små eftersom de flesta börjar på förskolan när de är 1-1,5 år, berättar Synnöve.

– Min kollega jämför det med att stå i en affär. Man vet aldrig hur många som kommer. Ena gången kan det vara fem andra gången 15 föräldrar med barn.

För föräldrar är det en chans byta erfarenheter och få tips om allt kring att ha små barn – viktiga saker som sömn, mat och annat.

– Sen händer det även något i familjekonstellationen när man får ett ytterligare barn – hur ska jag klara av att räcka till för två barn? säger Synnöve.

Utbildad personal

Under pandemin-våren 2020 var öppna förskolan i Täby stängd mars-maj men har sedan hållit öppet, till en början utomhus och senare i mindre grupper inomhus. Förutom Öppna skogsgläntan, en spännande skogspromenad för de minsta, är personalen bland annat utbildade instruktörer i spädbarnsmassage.

I Vallentuna finns en kommunal förskola. Där tar förskolläraren Susanna Sohlberg emot varje vardag.

– Vi sjunger, degar, bygger och lär oss gå och krypa, säger hon.

Stor vikt läggs vid föräldrarna.

– Framför allt förs det mycket samtal med föräldrarna om vad det innebär att vara förälder i dagens samhälle. Det ser jag som min roll att bidra till en trygghet i föräldraskapet, Susanna Sohlberg.

När Mitt i besöker Öppna förskolan i Danderyd strax efter öppning en fredagsmorgon är det full fart och flera barn och föräldrar på plats.

– Vi är här så ofta det går, säger Danderydsbon Peter Ahlström som tagit med sig sonen Douglas, 16 månader.

Givande för föräldrarna

Peter uppskattar att Douglas får träffa jämnåriga, men får även ut mycket själv av besöket.

– Det är roligt att han får interagera. Jag får träffa andra föräldralediga och kan prata om allt mellan himmel och jord, det kan vara bra tips i vardagen. En vinn-vinn-situatation, säger han.

Uppskattat. Louie Funéus bor granne med öppna förskolan i Danderyd och kommer nästan varje dag på besök med mamma Johanna Funéus.

Uppskattat. Louie Funéus bor granne med öppna förskolan i Danderyd och kommer nästan varje dag på besök med mamma Johanna Funéus.

Jonas Månsson

På det hon beskriver som krypavstånd från öppna förskolan i Danderyd bor Johanna Funéus. Hon och sonen Louie, går ofta dit.

– Ett ypperligt tillfälle att träffa andra barn och vuxna. Några har vi lärt känna och träffat utanför. Det blir mest barnprat, säger hon.