Ullerudsbacken och Brunskogsbacken har varit en plats där drogförsäljning skett mer eller mindre öppet och där grova våldsbrott följt i dess spår.

Men under 2023 har den öppna drogscenen i området försvunnit, enligt en kartläggning som presenterades på tisdagen.

– Vi har sett drogscenen på Ullerudsbacken och Brunskogsbacken ebba ut och försvinna efter att Skybar stängde och vissa framträdande aktörer frihetsberövats, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i Farsta.

Han lyfter även fram hög polisnärvaro och trygghetsåtgärder som hyresvärden Familjebostäder och Farsta stadsdelsförvaltning har genomfört i området, som bättre belysning, ökat skalskydd i hyreshusen och rondering med trygghetsvärdar.

Hyllar allmänheten

– En annan viktig medspelare är allmänheten. De som bor i ett område ser vad som händer. Vi får in jättemånga bra tips, säger Mikael Sundberg.

Enligt kartläggningen finns i dagsläget en öppen drogscen i Farsta stadsdelsområde. Den är enligt polisen koncentrerad kring Hökarängsplan och torget i Hökarängen.

– Det finns ett gäng grabbar som håller på med cannabis. Det förekommer också försäljning av annat som tramadol och kokain. Men det är inget som pågår dygnet runt, och de som håller på är ganska mobila, säger Mikael Sundberg.

Kraftig minskning

Arbetet mot öppna drogscener är en samverkan mellan flera myndigheter, däribland polis, länsstyrelse, region och kommuner.

Enligt deras kartläggning minskade antalet öppna drogscener i länet under 2023 från 63 till 53 stycken. Dalen och Bagarmossens centrum är andra platser i söderort där drogförsäljningen pressats tillbaka.