En öppen drogscen är en geografiskt bestående plats där bruk och försäljning av narkotika sker offentligt och uppfattas som problematisk av myndigheter eller allmänheten.

Dalen hör inte längre dit.

– Vi har sett en nedgång över tid och anade i fjol att området skulle tas bort från listan över öppna drogscener, men man ska inte ta bort en plats för tidigt, säger Andreas Lindfors, kommunpolis.

Milton Söderqvist från Björkhagen går regelbundet och simmar på Sandsborgsbadet.

Milton Söderqvist från Björkhagen går regelbundet och simmar på Sandsborgsbadet.

Angie Gray

Mitt i är i Dalen en fredagseftermiddag. Solen skiner och flera vi pratar med har varit och simmat på Sandsborgsbadet. Milton Söderqvist från Björkhagen är en av dem. Han märker inte av någon skum verksamhet i området.

– Men tidigare kunde det vara lite olustigt att gå här. Varför det har blivit bättre vet jag inte. Men det är hoppfullt med engagemanget från de boende och jag gillar verkligen badet, säger han.

Uppskattar kameror

Sandra Ramirez är ute och går med sin hund Penny. Hon har bott i Dalen i 35 år och uppskattar poliskamerorna i centrum.

– Jag tycker att de skapar trygghet, det känns som att polisen har koll på området, säger hon.

Dalenbon Sandra Ramirez, här med hunden Penny, tycker att poliskameror skapar en trygghetskänsla.

Dalenbon Sandra Ramirez, här med hunden Penny, tycker att poliskameror skapar en trygghetskänsla.

Angie Gray

En annan Dalenbo Mitt i pratar med säger att det har blivit betydligt lugnare i kvarteren.

– Tidigare var det regelbunden drogförsäljning, bland annat i vår port. Men det är borta nu, vilket är skönt. Framför allt för alla kids som slipper riskera att dras in i det där, säger personen.

Befarade flytt

Polisen befarade att den öppna drogscenen skulle flytta någon annanstans i Dalen när de satte upp poliskameror i centrum 2020. Sedan dess har ytterligare kameror satts upp, men polisen har inte sett att narkotikahandeln har flyttat.

– Vi är på plats med både synliga resurser och spanare. Vi ser inga "springisar" längre. Dessutom har Dalen väldigt engagerade medborgare. Om det är misstänkt narkotikabrottslighet så får vi reda på det, säger Andreas Lindfors.

En bidragande faktor till den positiva utvecklingen menar han är samarbetet med staden. Fältare, fritidsgårdar och ordningsvakter. Polisen och kommunen har dessutom regelbundna veckomöten och har bland annat haft trygghetsvandringar där grannar och lokala aktörer bjuds in.

Gullmarsplan, som fortfarande har en öppem droghandel, har en annan karaktär än Dalen.

– Det är likt en anonym citymiljö. När vi är där så rapporteras narkotikabrott. Allmänheten hör av sig när det händer saker på platsen men det finns inte samma tydliga medborgarengagemang som i Dalen. Det är en jätteknutpunkt där det rör sig oerhört mycket folk. Och det är mycket fylleri. Ofta är det berusade eller utslagna personer som vi behöver hjälpa till en vårdinrättning, säger Andreas Lindfors.