På Cykelköket på Vegagatan, på Kortedala bibliotek och på Kvillehyllan på Hisingen. På dessa ställen står ett kylskåp där vem som helst kan ta något om man behöver och lämna något om man vill. Olof, som tillsammans med två vänner är initiativtagare till Solidariskt kylskåp berättar att projektet har flera syften.
- En stor del av all mat som tillverkas förstörs systematiskt och vi ville göra något för att ta tillvara på svinnet. Mataffärer slänger ofattbara mängder mat som passerat bäst-före-datum, men som det inte är något som helst fel på. Containrarna låses för att folk inte ska kunna komma och rota i dem. Detta oerhörda slöseri är något som borde debatteras och diskuteras mer, säger Olof.
En stor del av maten i de solidariska kylskåpen kommer från så kallade dumpstrare, alltså personer som letar efter och i många fall helt lever av mat som slängts av exempelvis mataffärer.
Anledningen till att Olof inte vill uppge sitt efternamn är att han just är en dumpstrare.
- Jag har inte köpt mat på 4-5 år och jag äter bra mat. Ofta är det inte billig mat som slängs utan laxfiléer, entrecote och så vidare. Kunskapen om hur man avgör om maten är ätbar har gått förlorad genom de senaste decennierna. Det handlar bara om sunt förnuft och man känner snabbt på lukten om den är dålig.
En del av maten i kylskåpen kommer även från några mataffärer och caféer som valt att skänka istället för att slänga.
- Det finns även ett stort svinn från restauranger och vår förhoppning är att få till samarbeten med både restauranger och hotell. Vi vet till exempel att hotellfrukostar innebär ett stort svinn eftersom man inte får servera mat som stått framme.
Olof poängterar att Solidariska kylskåpet inte är tänkt som ett välgörenhetsprojekt. Även om syftet är att hjälpa så är tanken också att starta debatt kring matsvinn.
- Vi sysslar inte med välgörenhet, vi hjälper oss själva. Vi vill problematisera välgörenhet för att det gör människor beroende. Det borde inte behöva finnas eftersom det finns ett överflöd. Det är absurt men intressant.
Intresset för att både lämna och hämta mat i kylskåpen har varit stort och nu hoppas han på att nå ut till fler målgrupper.
- Vi vill nå ut till varenda människa. En hemlös hade varit hur välkommen som helst att ta ur våra kylskåp, men vi vill också nå ut till folk med pengar, som jobbar och köper sin mat.
Han uppmuntrar nu fler till att starta Solidariska kylskåp. Någon organisation finns inte utan förhoppningen är att andra på eget bevåg ska ta efter idén.