När våren kommer infinner sig också ett loppissug hos många av oss. Men den populära marknaden på Kungsholmstorg riskerar att bli inställd även i år.

– Just nu har vi inte kapacitet att arrangera alla loppisar som vi vill och då har några loppisar fått avvakta tillsvidare, bland annat Kungsholmstorg, säger Maria Wiberg som är loppisboss på Stockholmsmarknader.

Tappat personal

Eftersom arrangören har haft så begränsad verksamhet under pandemin har man tappat mycket av sin rutinerade personal.

– Vi har också begränsade resurser att utbilda ny personal, marknadsföra och så vidare. Så det tar sin tid att komma tillbaka till där vi var innan pandemin. 

2020 hade man några "pytteloppisar" på Kungsholmstorg med max 50 personer på det lilla inhägnade loppisområdet varav cirka 20 var säljare. Under 2021 ställdes marknaden in helt eftersom platsen ansågs vara för liten med de avståndsrestriktioner som då.

Men även om det ser mörkt ut på Kungsholmstorg nu också, svarar Maria så här på frågan om loppisen där är helt utesluten under 2022:

– Nej, vi utesluter aldrig någonting.

Hur känns det att behöva ställa in den loppisen om det blir så?

– Det är såklart surt att vi inte har kapacitet att arrangera alla loppisar som vi vill.

Får inget stöd

Maria Wiberg berättar Stockholmsmarknader har tappat lite marknadsandelar till kommunalt arrangerade loppisar som fick hålla öppet när de tvingades hålla stängt på grund av pandemin.

Att loppisar inte heller omfattas av något av regeringens återstartsstöd, som ges till kulturevenemang, har också försvårat en snabb återhämtning.

– Det är obegripligt och orättvist att inte alla evenemang som drabbats av samma lagstiftning får samma stöd. Men så har det varit hela tiden genom corona att så kallade kulturevenemang får stöd, men inte övriga evenemang.