När Katja får syn på förpackningarna med ekologisk nötfärs blir hon själaglad. 800 gram säljs för 27 kronor. Det är en dryg tredjedel mindre än det ordinarie priset.

Sista förbrukningsdag är dagen därpå, så hon får laga till den genast, eller frysa in.

– Matmissionen är räddningen för mig och många andra. Jag är stammis. Det är magiskt och komma hit och handla. Annars skulle det bara bli havregrynsgröt, säger Katja som är i 40-årsåldern och egentligen heter något annat.

Långväga kunder

Katja är multisjuk och har cyklat från Skarpnäck upp till Matmissionen på Hägerstensåsen. Hon är inte ensam om att ha rest en bit för att handla billigt. Kunder kommer från hela Stockholmstrakten.

– Vi har öppnat två nya butiker i år, i Hallunda och Handen. När vi gjorde det trodde vi att antalet kunder skulle minska på Hägerstensåsen. I stället har de ökat med runt 20 procent, per dag och månad. Det är knutet till ett ökande behov, säger Johan Rindevall, chef för Matmissionen, som drivs av Stockholms stadsmission.

Maten doneras

Cirka 50 livsmedelsföretag donerar matvaror till Matmissionen. Det är mat som annars skulle ha slängts trots att den inte är dålig. Alla får handla i butikerna men bara medlemmar får köpa varorna till nedsatt pris (en tredjedel av ordinarie pris, eller ännu lägre).

Medlem kan man bli om man har en mycket låg inkomst, enligt regler som finns på Stockholms stadsmissions webbsida.

– Människor i alla åldrar kommer till våra butiker. Men den största gruppen är barnfamiljer, cirka 40 procent, säger Johan Rindevall.

Utbudet i butikerna varierar, beroende på vilka donationer man fått in. När Mitt i besöker butiken på Hägerstensåsen finns det till exempel väldigt mycket fänkål, morötter och honungsmeloner i avdelningen för frukt och grönt. Andra dagar kan annat dominera.

Maxgräns för köp

Kunderna får heller inte handla obegränsat. På skyltar anges till exempel att varje kund får köpa max en liter mjölk och högst två juiceförpackningar av varje sort.

– Det är för att så många som möjligt ska få ta del av utbudet. Det gör att de kan äta nyttigare. En kund berättade för mig att han brukade äta den billigaste varmkorven fem dagar i veckan men att han tack vare Matmissionen kunde unna sig fisk varje vecka också, säger Johan Rindevall.

Pengar till hemlösa

Den senaste tidens höga inflation har gått få förbi. För ekonomiskt utsatta blir den extra kännbar.

– Min ekonomi är i botten nu. Jag handlar här flera gånger i månaden. Det är bra för mig och det känns också bra att veta att pengarna går till arbetet med hemlösa, säger en medelålders Hägersensåsenbo som kikar runt i grönsaksdisken.