Den 29 juni började precis som en vanlig torsdag för Södermalmsbon Staffan Sundin, 86. Han var på väg till Lidingö för att spela canasta med vännerna på mötesplatsen på Lidingö stadshus, men när han skulle byta från t-bana till buss vid Ropsten började han känna sig yr.

– Det snurrade till i skallen och jag kände att jag behövde sätta mig. Sedan svimmade jag och ramlade och slog mig ganska ordentligt, berättar Staffan.

När han vaknade till blödde han kraftigt från bakhuvudet.

– Folk var genast där och tog han om mig. En av dem satt och höll om mitt huvud – jag tror att det var en kvinna. Hon sa: "Somna inte, somna inte". Någon annan ringde ambulansen och försökte kontakta min dotter.

Staffan Sundin fick problem med hjärtat vid Ropsten. Nu vill han tacka dem som grep in.

Staffan Sundin fick problem med hjärtat vid Ropsten. Nu vill han tacka dem som grep in.

Privat

Staffan berättar att han inte vet exakt vad som hände. Men något med hjärtat var det. På Karolinska sjukhuset fick han en pacemaker, och därefter tillbringade han en tid på Stockholms sjukhem.

I dag känner han stor tacksamhet. Dels för det fina bemötandet inom vården, dels för den hjälp han fick i väntan på ambulansen.

– Det var väldigt rådigt. I efterhand är jag förvånad att så många ställde upp för mig. Man läser i bland om människor som ramlar på stan och inte får någon hjälp. Jag antar att jag hade tur, säger Staffan som hoppas att hans berättelse kan inspirera andra att gripa in när det behövs.