Kafferepets röda neonskylt lyser över Klarabergsgatan och Nils Ferlins torg. Foto: Mostphotos

Okänd framtid för anrikt kafé i Klara

Ingen mer dans i neon, bortom ropen, bortom skratten. De klassiska röda skyltarna till det anrika konditoriet Kafferepet på Klarabergsgatan kan komma att släckas. – Vi vill inte ha pengar, vi vill ha lokalen tillbaka, ingenting annat, säger ägaren Mayssa Ammouri.

  • Publicerad 04:40, 9 okt 2020

Kafferepet öppnade vid Nils Ferlins torg när huset byggdes vid Klara kyrkogård 1954. I september i år stängde konditoriet för renovering.

Fastighetsägaren Klövern ska renovera hela huset och har erbjudit Kafferepet pengar för att flytta ut. Men den nuvarande ägaren Mayssa Ammouri, som köpte fiket år 2000, vill inte stänga.

– Hyresvärdar motarbetar gamla anrika kaféer. De vill ha nya, trendiga kaféer och ser till att de gamla försvinner. Men det är många, särskilt äldre, som tar tåget in till stan för att sitta på gamla mysiga kaféer. Äldre har snart ingenstans att vara, sitta eller fika. Det är ett problem, säger hon.

Kafferepets övervåning. Foto: Privat

Kafferepets lokaler är tomma sedan i september. Foto: Privat

Klassiska fik försvinner

Byggstöket vid Sergels torg och längs med Klaragatan har gjort att färre gäster besökt Kafferepet, menar Mayssa Ammouri, och efter byggarbetena kom coronapandemin.

Tillsammans med sin man drev hon under nio år även Wienerkonditoriet på Biblioteksgatan som sedan bytte namn till Wienercaféet anno 1904. I dag ligger där en fransk restaurang.

– Det finns hur många Starbucks som helst, men i hela Vasastan och resten av Stockholm finns kanske bara Vetekatten och vi kvar. Efterfrågan på kaféerna vi driver är jättestor. En plats där man bara kan sitta ner och äta en bulle eller ett wienerbröd, säger Mayssa Ammouri.

Klarakvarteren badar i kontor

Klövern vill inte uttala sig om renoveringarna eller om Kafferepets framtid under tiden de väntar på ett bygglov från Stockholms stad. När man köpte fastigheten för drygt fyra år sedan sade vd Rutger Arnhult till Fastighetsvärlden att målet var att riva byggnaden och bygga en ny, alternativt renovera den och bygga på tre våningsplan med kontorslokaler.

Arkitektfirmans bilder visar däremot inga planer på några utbyggnader, annat än en takterrass. På gatuplan ligger butiker, och Kafferepets klassiska neonskyltar lyser över Klarabergsgatan och uteserveringen vid statyn av Nils Ferlin.

– När vi skrev kontrakt sa Klövern att de skulle plocka ner den klassiska neonskylten och sedan sätta tillbaka den. Men nu vet vi ju inte ens om vi får komma tillbaka, säger Mayssa Ammouri.

Klövern köpte 2016 fastigheten Orgelpipan 4 för 340 miljoner kronor, enligt tidningen Fastighetsvärlden. Foto: Privat