Att unga ofta har tillfälliga arbeten och mindre erfarenhet gör att de drabbas hårdare när det är lågkonjunktur. Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen ökar arbetslösheten bland unga mellan 18 och 24 år i Sverige. 7,9 procent av landets unga står utan sysselsättning, i Haninge är motsvarande siffra 8,6 procent.

Och antalet arbetslösa ungdomar har ökat det senaste året.

– En anledning är att Haninge är en stor kommun till befolkningsantal och även en yngre kommun där en fjärdedel av befolkningen är mellan 0 och 18 år, säger Carina Olsen, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Stockholm Sydost.

Carina Olsen, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Stockholm Sydost.

Carina Olsen, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Stockholm Sydost.

Privat

Bland de som skriver in sig finns både de med gymnasieutbildning och de utan.

– Vi försöker därför i samtal med ungdomar sätta rätt förväntningar på vad arbetsmarknaden kräver för kompetens för att de ska komma ut i arbetslivet. Vi fokuserar mycket på utbildning så att de kan möta arbetsmarknadens behov på lång sikt och få en långvarig etablering, säger Carina Olsen.

Oro inför arbetslivet

På grusplanen vid Fredrika Bremergymnasiet är det fler av de Mitt i pratar med som känner en viss oro kring att hitta arbete framöver.

– Arbetsgivarna söker ofta högmeriterade personer. Men vi har inte de förutsättningarna – hur ska man hinna arbeta för att få erfarenheten? säger en tjej som vill vara anonym.

Julia, 18 år, berättar att det är många i hennes umgängeskrets som redan nu har svårt att få extrajobb.

– Det är väldigt hög konkurrens om jobben som finns och allt handlar om vilka kontakter man har, säger hon.

– Det gäller att kämpa på. Man måste fråga runt bland de man känner om de vet om något jobb, säger 23-årige William som arbetar heltid.

Daniel Rahim är 18 år och går sista året på gymnasiet. Han har ett jobb vid sidan av skolan och har inte börja tänka så mycket på arbetssökande efter studenten ännu. "Jag är lite lost på den fronten", säger han.

Daniel Rahim är 18 år och går sista året på gymnasiet. Han har ett jobb vid sidan av skolan och har inte börja tänka så mycket på arbetssökande efter studenten ännu. "Jag är lite lost på den fronten", säger han.

Angie Gray

Riktade insatser för unga

Men det finns även positiva trender. Unga som skriver in sig hos Arbetsförmedlingen kommer snabbare ut i arbetslivet än för några år sedan.

– Om vi går in ett tidigt skede med utbildning och arbetsförberedande insatser så kommer de också ut i arbete och studier inom loppet av 12 månader, säger Carina Olsen.

Kommunen har riktade insatser mot unga, till exempel det kommunala aktivetetsansvaret som söker upp ungdomar under 20 år som inte arbetar eller studerar.

Adam Simonsson (L), gymnasie- och arbetsmarknadsnämndens ordförande i Haninge, pekar även han på lågkonjunkturen som den främsta anledningen till den ökade arbetslösheten bland unga.

 Adam Simonsson (L) är ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden i Haninge kommun.

Adam Simonsson (L) är ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden i Haninge kommun.

Pressbild/Fredrik Hjerling

Haninge har högre ungdomsarbetslöshet än både riket och länet, hur kommer det sig?

– Under tid så har Haninge varit sämre på att lyckas med gymnasieexamen för unga vuxna, och det kan nog också vara en av anledningarna till att det drabbar oss lite mer än riket. Men det är något som har förbättrats under 2023 som vi förhoppningsvis kan skörda frukterna av på lång sikt, säger han.

År 2022 tog 55 procent av eleverna på de kommunala gymnasieskolorna examen. Det ökade till 60 procent i fjol.

Adam Simonsson lyfter gymnasieexamen som den viktigaste nyckeln för att få ungdomar i arbete.

– Då kan man välja mer fritt vart man vill söka sig efteråt och bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Kommunen har därför sedan ett år tillbaka valt att slå ihop gymnasiefrågorna med vuxenutbildningen och arbetsmarknadsfrågor, för att kunna slussa arbetssökande till rätt insatser.

– Vi vill på sikt få ner den totala arbetslösheten och i synnerhet ungdomsarbetslösheten i kommunen. Men det är många faktorer som påverkar arbetslösheten så det gäller att jobba med det på flera fronter, säger Adam Simonsson.