Göteborg

Det är optikkejdan Specsavers som ligger bakom Ögonhälsofonden tillsammans med Faktum. Hemlösa och personer som lever i en svår ekonomisk situation ska kunna söka bidrag för fria synundersökningar och glasögon.

Tretton personer dök upp under kvällen i ögonhälsans tecken.

Ingen hade kollat synen på många år och samtliga behövde nya glasögon. Flera hade gått länge med läsglasögon, trots behov av betydligt starkare glasögon. 

Bertil Schöneman, Faktumförsäljare sedan tio år, fick nya glasögon gratis.

Bertil Schöneman, Faktumförsäljare sedan tio år, fick nya glasögon gratis.

Felicia Holmquist/Specsavers

– Jag skulle gått och kollat synen för flera år sedan men det blev aldrig av. Jag vet ju att man ska kolla synen regelbundet och nu när man får möjligheten att göra det gratis och dessutom få nya glasögon så var jag snabb att haka på, säger Bertil Schöneman, Faktumförsäljare sedan tio år. 

Krister Lönnqvist som sålt Faktum sedan tre år var också på plats.

– Senast jag kollade synen var nog 2018 och jag har ju glasögon och vet att jag behöver kolla synen, men det är dyrt med de glasögonen jag behöver så de har inte blivit av. 

Efter premiärkvällen summerade arrangörerna intrycken.

– Det handlar om livskvalitet och självkänsla, därför är det viktigt, säger Sarah Britz, chefredaktör, VD och ansvarig utgivare Faktum.

Faktum och Specsavers fortsätter nu under året att bjuda in till liknande kvällar.

– Vi har sedan starten varit måna om att ge tillbaka till samhället och sådana här kvällar ger så mycket glädje för oss alla, säger Ida Iwdal, PR-chef Specsavers.