– Han erkände ju brott och det fanns bra bevisning i övrigt, så det var inga konstigheter, säger kammaråklagare Urszula Grabowska.

För andra gången på två år har en medelålders Österåkersbo dömts för att ha sexofredat hästintresserade flickor.

Den här gången gav sig mannen på fyra flickor i åldrarna 12-15 år, med ingående frågor av sexuell natur.

Vid ett tillfälle bad mannen en 15-åring han ringt upp att prata om hur hästar parar sig, använde nedsättande ord om hennes mamma och avslutade med att skrika hotfullt. Vid ett annat tillfälle utgav han sig för att ringa från en ungdomsmottagning för att kunna ställa sina frågor.

Kan mannen ha ofredat fler flickor?

– Det finns uppgifter som tyder på att han kan ha ringt fler, men det finns inga andra som vi har identiferat, förutom en till flicka. Så det kommer att bli ytterligare ett åtal, säger Urszula Grabowska.

Dömd tidigare

Så sent 2021 dömdes mannen för liknande trakasserier mot tre flickor. Bland annat påstod han att han hade en hästgård och även då sökte han kontakt med flickor som han hittat via en hästsajt och använde en mobil med kontantkort.

Domen blev att han fick genomgå ett behandlingsprogram mot sitt beteende.

Tingsrätten slår fast att mannen nu har ”återfallit i likartad brottslighet”, att den varit riktad mot barn och menar att mannens agerande har ”präglats av viss förslagenhet”. 

Mannen har, enligt tingsrätten, utnyttjat flickornas hästintresse för att kunna ställa frågorna och ”utkräva svar”. 

Risk för återfall

Enligt tingsrätten motsvarar brotten en månads i fängelse och risken för att han ska återfalla i nya brott bedöms vara förhöjd.

Eftersom Österåkersbon uttryckt en stark önskan om psykologkontakt för att gå till botten med sina problem valde tingsrätten att i stället för fängelse döma honom till skyddstillsyn med ny vård och behandling.

– Jag tycker tingsrätten har resonerat bra i den delen. Det är en rimlig påföljd, säger Urszula Grabowska.  

Precis som i den förra domen dömdes Österåkersbon även att betala skadestånd, 5 000 kronor vardera till flickorna.