Region Stockholm gjorde försök med att införa källsortering i tunnelbanan redan i slutet av 2019, då vid Hornstull. Då var tanken att rulla ut det brett i hela nätet. Men lösningen fick kastas i papperskorgen då de stora kärlen inte uppfyllde säkerhetskraven i tunnelbanan enligt Tomas Eriksson, (MP) miljö- och kollektivtrafikregionråd.

https://www.mitti.se/nyheter/nu-kan-du-kallsortera-i-tunnelbanan/repsks!TyPj4DjPTYmSWjPy3Vpag/

Men nu är det dags för nya tester. Den här gången med bland annat mindre kärl, fritt hängande genomskinliga påsar och större avstånd mellan behållarna för att klara säkerhetskraven.

Den nya lösningen består av tre olika säckbehållare, för pappersförpackningar, plastförpackningar och övrigt avfall, och ett pantrör. De har sedan en tid tillbaka suttit på tre stationer, Fridhemsplan (blåa linjen), Karlaplan och Hornstull.

– Vi hade hoppats att vi skulle kommit längre, men vi fick ett bakslag i fjol efter att vi fått källsortering på plats i Hornstull. Utvärderingen visade att den inte klarade de säkerhetskrav som gäller i tunnelbanan. Vi fick tänka om och nu kan vi därför få tilldet här på flera platser, säger Tomas Eriksson i ett uttalande.

Förhoppningen är den här lösningen ska passa bättre och sedan utökas "successivt".

– När svenskar får frågan vad de vill göra för klimatet kommer källsortering i topp. Det är klimatsmart att åka tunnelbana och därför är det självklart att det ska gå att källsortera också på perrongerna i tunnelbanan. Nu ser vi till att det blir möjligt på tre stationer,men det är bara början. När vi nu hittat ett system som funkar så kommer det här finnas på fler stationer i takt med att vi förnyar avtal.