Mitt i Solna berättade i går om vandaliseringen av gravstenar på Norra begravningsplatsen i Solna. Då hade 33 gravstenar välts.

I natt var det dags igen och i mycket större skala.

300 gravstenar var välta när personalen kom till jobbet i morse.

Anhöriga drabbas hårdast

– Det är otroligt sorgligt, vi blir bestörta, säger Svante Borg, förvaltningschef vid kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm.

– Personalens hela vardag går ut på att göra det så fint som möjligt, de står personligen på knä vid varje grav. Men samtidigt är det inte vi som drabbas hårdast, utan de anhöriga.

https://www.mitti.se/nyheter/vandalisering-pa-begravningsplats-33-gravar-valta/reptln!lfw23uaetpYmIa32zcJ88Q/

Han har svårt att förstå sabotaget.

– Det finns inga mönster, inga symboler på stenarna som skulle kunna förklara varför just de här är omkullvälta. Vi är inga experter på den här typen av vandalism men vi kan inte se någon röd tråd.

Det är stenar i kvarteren 17b och 17c som har utsatts. Alla berörda anhöriga kommer att kontaktas av förvaltningen.

Tipsa polisen

Nu kommer man att jobba hårt med att återställa gravplatserna, men på grund av omfattningen är det ett stort och tungt arbete.

– Under dagen har vi dokumenterat skadegörelsen och polisanmält, sedan ska vi se om vi kan stärka bevakningen ytterligare. Samtidigt är det svårt att förhindra ett sådant här illdåd på en så stor plats, säger Svante Borg.

Som Mitt i Solna kunde berätta igår patrullerar ett vaktbolag på kvällar och nätter, och en grind är låst.

Svante Borg uppmanar den som vet eller hört något att kontakta polisen.

– Det var med tunga steg man lämnade Norra begravningsplatsen i dag. Om någon hört eller sett något, även om man inte tror att det kan ha betydelse, snälla kontakta polisen så att de kan få in det i sin förundersökning.