För att uppmuntra barn och unga till att läsa mer, och för att barn och unga själva ska använda sin kreativitet för att uppmuntra andra att läsa, instiftar nu den ideella föreningen Textpiloterna ett nytt pris för elever i Tenstas grundskolor: Läsplogen.

Tanken är att deltagare ska tipsa om böcker, ha högläsningar eller anordna andra aktiviteter som lyfter böcker och läsande, samt når andra unga i närområdet.

– Alla, barn som vuxna, vet att det är viktigt att läsa, lära sig ord, för att till exempel lyckas i skolan. Vi vill ta till vara på barn och ungdomars egna tankar om vad som behöver göras för att läsningen ska bli av, och tänkte att ett pris kan stimulera fler initiativ, säger Cilla Dalén, skolbibliotekarie på Enbacksskolan och initiativtagare till priset.

Läsplogen kommer att delas ut första gången på Världsbokdagen som firas den 23 april, och därefter en gång om året fram till 2025. Prissumman är på 5000 kronor per år.

– Bidrag kan lämnas in av enskilda elever, klasser, fritidshemsgrupper eller andra konstellationer av barn och ungdomar från de fyra grundskolorna i Tensta, säger Cilla Dalén.

Möjliggörs av donation

För några månader sedan skrev Mitt i om att Cilla Dalén mottagit Ingvar Lundbergpriset på 100 000 kronor, för sitt arbete med att främja kunskap om läs- och skrivinlärning. Läsplogen möjliggörs tack vare att hon bestämt sig för att donera en del av pengarna.

– Jag hann göra roliga saker själv också, men det känns fint att kunna ge en del av pengarna till detta pris, säger hon.

Juryn till priset består av stand up-komikern och författaren Melody Farshin, författaren Bengt-Erik Engholm och Katarina Lycken Rüter, representant för Textpiloterna.

–Det är viktigt att påpeka att alla som deltar gör något väldigt fint och är vinnare i det här. Tävlingsmomentet är mer till för att sporra eleverna extra mycket, säger Cilla Dalén.

Mer information går att hitta på textpiloterna.se

https://www.mitti.se/nyheter/skolbibliotekarie-fran-tensta-prisas/reptdA!jwcVzcfjvT@w2FrUxFX3YQ/