Starten på Night Trail Run Sommar går klockan 02.00 och sedan möter löparna gryningen på vägen mot målet där de får frukost innan de tar itu med arbetsdagen – med 30 kilometer trail-löpning i benen.

– Vi fick idén för sex månader sedan, vid midvintersolståndet när allt var så mörkt. På Night Trail Run brukar vi se mörkret som en tillgång, men nu ville vi vända på det och skapa ett lopp på dagen med mest ljus, säger Stefan Knorn som är tävlingsledare.

Löparna startar alltså klockan 02, i mörker.

– Men efter en och en halvt timme går solen upp och då händer väldigt mycket i naturen. Fågelsång så klart, och så hoppas vi på dimma över ängarna. Det blir en häftig upplevelse för dem som vågar delta, säger Stefan Knorn.

"Vi tror på idén"

Max 100 löpare kan vara med, men det ser ut att bli omkring 40.

– Det är så många vi hade när vi började med Night Trail Run också. Vi provar i år så får vi se, men vi tror på idén. Efter målgång får löparna frukost och sedan kan de komma till jobbet med en unik upplevelse i bagaget och möta alla andra som har sovit bort samma tid, säger Stefan Knorn.

Banan har lagts av två ultralöpare från Rotebro, Emeli Grafström och Jenny Wallner, som även la skapade banan till Night Trail Run i höstas.

– Den går mest på små skogsstigar, och så lite grusvägar för att komma mellan stigarna, säger Emelie Grafström.

Start och mål i Ytterby

Starten är i Ytterby, vid Attunda OK:s klubbstuga, och löparna passerar sedan Ängsjö och Granskog i Järfälla innan man återvänder in i Sollentuna och Järvafältet och till slut är tillbaka vid målet vid klubbstugan – förmodligen efter drygt tre timmar.

– Maxtiden är fyra timmar men alla som är anmälda hittills är vana långlöpare så de springer nog på mellan tre och tre och en halv timme, säger Stefan Knorn.

Alla löpare får banan som en GPS-fil skickad till sig, men även en fysisk karta om man föredrar det.

– Det är Jennys son Joel som har ritat ut hela banan på en orienteringskarta, men det blir inga kontroller, säger Emelie Grafström.

Hälften kvinnor hittills

Ungefär hälften av de anmälda är kvinnor berättar Stefan Knorn.

– Det är kul, och helt i linje med vårt tänk. Det finns ingen herr- och damklass, bara en klass, och priserna lottas ut, säger han.