Hemleverans. Allt fler vill ha sin paket hem till dörren. Foto: Mostphotos, Sorapop Udomsri

Nytt lås gör din brevlåda till en paketbox

Paketboom och e-handelsfest. Nu testar en uppstickare ett nytt sätt att leverera paket på Lidingö –direkt till din brevlåda.

  • Publicerad 05:09, 27 apr 2021

Instabox, hemleverans och smarta appar. E-handeln går som tåget och i takt med att kunder vill ha snabbare och smidigare leveranser dyker nya lösningar upp.

Många vill ha hemleveranser, något som uppstickaren Inside The Box har tagit fasta på.

De installerar ett slags lås på vanliga brevlådor och vips har din brevlåda förvandlats till en paketbox som budet kan låsa upp med en app. Nu ska det testas på Lidingö.

– Vi siktar på att kunna täcka hela Lidingö, säger grundaren Christian Nilsson.

Men det finns ju många som kör ut paket hem till folk redan. Vad gör detta speciellt?

– Våra paket samkörs med den vanliga brevbäraren. Returer ska kunna lämnas brevlådan också. Det är ett alternativ som inte finns i dag.

Miljöaspekten då. Är det inte bättre att folk tar sig någonstans och hämtar själva?

– Det pratas mycket om the last mile, den sista biten paketet körs. Vi samkör med brevbäraren som ändå ska till alla adresser i området. Sedan är returerna en del. 40 procent av kläder som beställs returneras. Hos oss behöver man inte åka iväg med en retur.

Varför har ni valt att testa detta på Lidingö?

– Lidingö är ganska litet och begränsat, därför passar det. Planen är att vi ska börja installera lås från och med den 15 maj. Lidingö är först ut men vi har som mål att fortsätta bygga ut vår infrastruktur till några liknande områden i Stockholm under 2021.

Brevlådelåset som Inside The Box använder har svenskt patent. Hittills har de samarbeten med Post Nord och ett antal leverantörer, till exempel ett apotek.