När livet tar slut ska man ha någonstans att ta vägen. Det har blivit trångt på kyrkogårdarna runt om i kommunen. I slutet av maj invigdes kvarter sju och åtta på Husby-Ärlinghundra kyrkogård med plats för ungefär 3 000 personer att begravas på.

– Det blev väldigt fint och den är till för alla folkbokförda i Sigtuna kommun oavsett trosuppfattning, säger Mattias Jonsgården som är förvaltningschef vid svenska kyrkan Märsta pastorat.

Gravskicken på den nya begravningsplatsen är dels en askgravlund och en askgravplats, som är enklare gravplatser. Sedan finns det enskilda gravplatser för kista eller urna.

Här finns askgravlund och askgravplats.

Här finns askgravlund och askgravplats.

Mattias Jonsgården

– Mark är viktigt, det vill man till mycket. Tittar man på översiktsplanen i Sigtuna kommun så finns inte begravningsplatser med. Så det är något som vi får jobba med att få loss, säger Mattias Jonsgården.

På Ärlinghundra kyrkogård finns det mark men kommunikationerna dit är inte helt enkla menar Mattias Jonsgården.

– Vägen är smal och det är svårt att ta sig dig kommunalt. Men det är där vi utvecklar fler begravningsplatser nu, säger han.

I anslutning till de nya begravningsplatserna har Märsta pastorat även byggt 37 nya parkeringsplatser.

Kostnaden för den nya begravningsplatsen landade på 12,5 miljoner kronor.

Nytt krematorium

Förutom de nya begravningsplatserna planeras även för att för att bygga ett krematorium vid Norrsunda kyrka. Kapacitetsbristen på krematorier har under de senaste åren blivit tydlig i Sverige. Så även i norra Stockholm.

– Det finns för få ugnar helt enkelt och ingen har tagit bollen. Det är stora pengar och vi vill bygga ett krematorium med två ugnar som kan byggas ut med ytterligare två. Men då pratar vi om en investering på ungefär 300 miljoner, säger Mattias Jonsgården.

Sigtuna har inte ett krematorium och avlidna Sigtunabor kremeras i dag i Sollentuna eller Uppsala. Där är det redan i stort sett fullt.

– Nu bygger Märsta pastorat ett krematorium för Sigtunas folkbokförda men också för andra pastorats folkbokförda. Det är unikt, det har inte hänt i Sverige innan.

Klara behovet i 150 år

Märsta pastorat och Sigtuna församling har sammanfattat behovet och som följd av detta kommer Märsta pastorat att bygga ett krematorium med norra Stockholm som upptagningsområde.

– 83 procent av Sveriges befolkning väljer kremering och tendensen är att det ökar så vi är snart vid 85 procent. Det är en utveckling som har ökat markant sedan 1980- och 90 talen. Ser man sen gammalt var det vanligare med jordbegravning mycket, säger Mattias Jonsgården.

Det nya krematoriet är planerat att, med viss komplettering, klara behovet de kommande 150 åren. Detaljplanearbetet har precis startat. Krematoriet planeras att vara klart till 2030.