TREDJE ÅRET GILLT? Staden har ansökt om ordningsvakter vid Hornsbergs strand i år igen. Foto: Sacharias Källdén

Nytt försök för ordningsvakter i Hornsberg

Staden ger sig inte om ordningsvakter i Hornsbergs strand. Nu har en ny ansökan lämnats in.

  • Publicerad 09:57, 8 mar 2021

Två år i rad har Stockholms stad fått nobben för att sätta in ordningsvakter vid Hornsbergs strand. Enligt polisens rättsavdelning finns det kort och gott inte ”särskilt stöd” för ordningsvakter i området, baserat de inrapporterande händelserna och vilka ärenden som ordningsvakter får hantera.

Mer skydd för badande i Hornsberg – men inga ordningsvakter

Som Mitt i Kungsholmen tidigare skrivit har avslagen fått stadens centrala säkerhetschef Karin Johannesson att se rött eftersom polisen enligt henne kallar området för ”Lilla Ibiza” och att det finns ”ett konfetti av nätverkskriminella” bland besökarna. Men hon uteslöt inte att de skulle söka på nytt.

Och nu är det gjort, meddelar trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD), något DN var först att rapportera.

Även Slottner har varit väldigt kritiskt till de senaste årens avslag, på Hornsberg och även flera andra platser och staden har därför i år satt in väktare, som inte har samma befogenheter, som ska prioritera dessa platser.

Här sätter Stockholm in väktare för att öka tryggheten

– De allra flesta som är på Hornsbergs strand sköter ju sig. Men uppenbart är att en alltför stor del av de som vistas på Hornsbergs strand, oavsett om de bor där eller inte, beter sig på ett sätt som skapar otrygghet bland de boende, säger Erik Slottner till DN.

Enligt honom har de beskrivit vilka insatser de gjort, som trafikhinder samt vilka problem som finns i området tydligare. Nu hoppas man få tummen upp.

– Vi visar att vi har gjort vad vi har kunnat från stadens sida, men att problemen trots det kvarstår, säger Slottner till DN.