Stopp. Trafikverket säger stopp efter att de sett att deras cykelvägsprojekt vid Edsviken kan bli dubbelt så dyrare än vad man hade tänkt sig. Foto: Mostphotos

Nytt cykelstråk vid Edsviken läggs på is

Trafikverket bromsar upprustningen av vägen mellan Danderyd och Rösjön efter oro om att det kan bli uppemot 100 miljoner dyrare. "Vi har tänkt för lyxigt".

  • Publicerad 11:56, 2 nov 2020

I 20 år har Trafikverket haft planer på att rusta upp väg 262 mellan Danderyd och Rösjön för cyklister och gångtrafikanter. Sedan den nya vägplanen fastställdes 2016 har arbetet börjat ta fart och under det kommande året skulle bygget börja.

Nu bromsas projektet.

Enhetschef, Ylva Gustafsson-Höjer, berättar att den nuvarande planen riskerar att bli för dyr. I stället ska de göra ett omtag.

– Vi börjar inte helt om från början, det vill jag understryka, säger hon.

– När vi har närmat oss upphandlingen och de förväntade anbuden har vi sett att det förmodligen blir för dyrt.

Projektets totalt budget har legat på omkring 100 miljoner kronor.

– Vi ser att kostnaden hade kunnat bli dubbelt så mycket vi hade budget till, säger hon.

Oklar tidsplan för cykelstråken

Senast i februari meddelade Trafikverket att en ombyggnation skulle börja under 2021 och pågå till 2023. I planen har man velat bygga två tunnlar för cyklister och rusta upp 13 busshållplatser för bättre tillgänglighet.

Ett projekt som alltså hade kunnat bli dubbelt så dyrt – 200 miljoner.

Hur kan det ha blivit så här?

– Vi har haft för höga ambitioner på våra lösningar. Vi har tänkt för lyxigt och borde ha projekterat bättre.

– Vi har mycket underlag i det vi redan har gjort, och min absoluta förhoppning är att vi kan ha en ny plan som bättre stämmer överens med vår budget.

Säkerheten för oskyddade trafikanter uppmärksammades redan i början av 00-talet. Detta eftersom sträckan är högt trafikerad av oskyddade trafikanter.

– Vi förstår att det här är jättetråkigt omtag, speciellt för cyklisterna, säger Ylva Gustafsson-Höjer till Mitt i Danderyd.

20 år av utredningar

Sedan början av 2000-talet har uppemot ett tiotal studier och utredningar gjorts kring trafikmiljön och säkerheten för cyklister på sträckan. Detta till följd av ett större antal inrapporterade olyckor under slutet av 90-talet på vägen.

2001 gjordes först en förstudie om säkrare trafikmiljö av myndigheten.

2012 kompletterade Trafikverket tidigare vägutredningar i och med att det tagits fram en ny standard för regionala cykelstråk. En separat gång- och cykelbana började planeras. En ny regional cykelplan i Stockholm, 2014, och en ny vägplan för Danderyd-Rösjön togs fram 2017.

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Glädjande statistik: Fortsatt fallande coronakurva

Nyheter Lägsta antalet nya fall på fyra veckor I vecka 2 konstaterades 118 nya coronasmittade i Sollentuna Det är det lägsta antalet på fyra veckor.torsdag 21/1 14:27

Rekordmånga skjutningar i Stockholm 2020

Nyheter Sollentuna bland de absolut hårdast drabbade Förra året var det rekordmånga skottlossningar i Stockholms län. Hårdast drabbat var Järva med 22 skjutningar, men LPO Sollentuna ligger inte långt efter med 20.torsdag 21/1 14:00

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Nyheter Så vet du när det är din tur Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får...torsdag 21/1 12:24