I 20 år har Trafikverket haft planer på att rusta upp väg 262 mellan Danderyd och Rösjön för cyklister och gångtrafikanter. Sedan den nya vägplanen fastställdes 2016 har arbetet börjat ta fart och under det kommande året skulle bygget börja.

Nu bromsas projektet.

Enhetschef, Ylva Gustafsson-Höjer, berättar att den nuvarande planen riskerar att bli för dyr. I stället ska de göra ett omtag.

– Vi börjar inte helt om från början, det vill jag understryka, säger hon.

– När vi har närmat oss upphandlingen och de förväntade anbuden har vi sett att det förmodligen blir för dyrt.

Projektets totalt budget har legat på omkring 100 miljoner kronor.

– Vi ser att kostnaden hade kunnat bli dubbelt så mycket vi hade budget till, säger hon.

Oklar tidsplan för cykelstråken

Senast i februari meddelade Trafikverket att en ombyggnation skulle börja under 2021 och pågå till 2023. I planen har man velat bygga två tunnlar för cyklister och rusta upp 13 busshållplatser för bättre tillgänglighet.

Ett projekt som alltså hade kunnat bli dubbelt så dyrt – 200 miljoner.

Hur kan det ha blivit så här?

– Vi har haft för höga ambitioner på våra lösningar. Vi har tänkt för lyxigt och borde ha projekterat bättre.

– Vi har mycket underlag i det vi redan har gjort, och min absoluta förhoppning är att vi kan ha en ny plan som bättre stämmer överens med vår budget.

Säkerheten för oskyddade trafikanter uppmärksammades redan i början av 00-talet. Detta eftersom sträckan är högt trafikerad av oskyddade trafikanter.

– Vi förstår att det här är jättetråkigt omtag, speciellt för cyklisterna, säger Ylva Gustafsson-Höjer till Mitt i Danderyd.