Frågan om den gamla simhallen i Jakobsberg har stötts och blötts genom åren men nu har planerna tagit ett stort steg framåt. Ett genomförandebeslut har nämligen klubbats i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden.

– Jag tycker att det förslag som nu ligger på bordet är jättebra, säger Torsten Friberg (C), ordförande i nämnden.

Han och den tidigare kristdemokraten Lennart Nilsson, numera partipolitisk obunden, är de som drivit frågan hårdast. 2020 la Torsten Friberg (C) ett ordförandebeslut om att förvaltningen skulle börja utreda hur man kunde förvandla simhallen till en multihall.

Torsten Friberg (C) har drivit frågan om att förvandla simhallen till en multihall länge.

Torsten Friberg (C) har drivit frågan om att förvandla simhallen till en multihall länge.

Erik Lejdelin

Färdig 2026

Under 2022 gick frågan vidare till kommunstyrelsen som klubbade att simhallen skulle byggas om – till en maxkostnad om 150 miljoner kronor.

Kommer kalkylen att hålla?

– Ja, det ska den göra. Jag fick tillbaka utredningen för en tid sedan och såg att förvaltningen hade budgeterat för högt, men då sa jag nej nej och skickade tillbaka den.

I förvaltningens tjänsteskrivelse skriver de att projektet kan dra igång redan i augusti om den politiska processen flyter på – och att den nya multihallen kan stå färdig 2026.

Bassäng blir basketplan

I den plan som nu ligger på bordet ska den gamla bassängen fyllas igen och få ett trägolv som kan nyttjas som basketplan. Det övergripande målet som arkitektbyrån Witte Sundell tagit fasta på är att ombyggnaden ska genomföras varsamt och "huset ska renoveras men ändå förbli densamma."

I den gamla plaskdamms-delen är planen på att anlägga en yta för boxning, brottning och en loungedel.

– Man har behövt skala ner på andra delar, som exempelvis sammanträdesytor, cafeterian och planerna som fanns på lunchservering. Det får man avvakta med för att hålla budget.

Nu måste beslutet klubbas i både kommunstyrelsen och fullmäktige. Utöver styret är även Miljöpartiet och Sverigedemokraterna positiva till förslaget.

– Det borde inte vara några problem, säger Torsten Friberg.

Den gamla simhallen har stått helt öde i flera år – och kostar fortfarande en massa pengar.

Den gamla simhallen har stått helt öde i flera år – och kostar fortfarande en massa pengar.

Erik Lejdelin

Kritik mot beslutet

Någon som inte är lika lyrisk är oppositionsrådet Ylva Bjelle (KD), som tillsammans med L och M ville avslå förslaget. Och det trots att hennes föregångare varit en av de främsta förespråkarna för den nya hallen.

– Som ledamot i fritidsnämnden skulle jag kunna jubla över det här. Och vi vill i grunden att alla ska få tillgång till att göra roliga saker på sin fritid. Men det ekonomiska läget har förändrats från hur det såg ut för tre år sedan.

Hon är kritisk mot att man väljer att gå vidare med projektet just nu.

– Kommunen har det jättetufft ekonomiskt, och då är det inte läge att lägga 150 miljoner kronor just här. Det finns många andra behov. Jag sitter även som ledamot i fullmäktige och jag tycker att det är ärligast att redan från början ta ansvar för hela kommunens ekonomi.

"Slå ner skiten"

Även Medborgerlig Samling yrkade på avslag. Ordföranden Fredrik Grufman (MED) anser att den gamla simhallen antingen bör rivas eller säljas för att "klåfingriga politiker inte skall lockas att spendera pengar dom inte har." Han syftar på kommunens stora skuld och kommunens dyra investeringskostnader.

Han avslutar med orden: "Slå ner skiten".

Sverigedemokraterna var däremot positiva till förslaget, men de vill också att man säkerställer att hallen kommer seniororganisationerna till gagn och att budgeten hålls.

"I Järfälla har vi märkt av en akut brist på föreningslokaler, och den här upprustningen kommer att göra stor skillnad", skriver Jonathan Fritzdorf (SD) i ett mejl.

Inne i den gamla simhallen i Jakobsberg ekar det sedan flera år tillbaka tomt.

Inne i den gamla simhallen i Jakobsberg ekar det sedan flera år tillbaka tomt.

Erik Lejdelin