Det är kommunstyrelsen som till sist har beslutat om bnyggstarten.

– Vi är luttrade och tar inget för givet förrän de kommer hit och sätter spaden i marken men det känns som att de inte kan backa ur igen, särskilt inte nu när det är valår, säger Bengt Becker, vice ordförande i Sollentuna Kanotsällskap.

– Dessutom kan delar av förra upphandlingen användas igen, säger kanotklubbens kassör Ketil Turner.

Med på plats vid Norrviken är även Nils Egnell, sekreterare i Sollentuna Skridskosällskap som delar anläggningen med kanotklubben.

Tillsammans har de två sällskapen arbetat i över tio år för att få till en ny anläggning. Från början tänkte man fixa allt på egen hand, men det drog ut på tiden med detaljplan och tillstånd och efter några år gick kommunen in och lovade att fixa biffen.

Då dröjde det än mer, men inför 2020 tändes hoppet på allvar då både genomförandebeslut och finansiering var på plats.

Projektet kom dock aldrig igång då anbuden som kom in översteg budget. När det sedan inte heller fick plats i kommunens budget för 2021 var besvikelsen stor bland eldsjälarna i kanotklubben och skridskoklubben.

Hemlig budget

Men nu ska bygget bli av, och budgeten är hemlig för att inte entreprenörer ska veta hur mycket pengar som anslagits då de lägger sina anbud.

– Om allt går som det ska så kan bygget påbörjas den 1 oktober, det är vår förhoppning, säger Ketil Turner.

Planerna för Sjösportcenter Norrviken omfattar tre byggnader, markåtgärder, en ny parkering och nya bryggor. En byggnad ska ha plats för omklädningsrum, toaletter, skridskouthyrning och ett kafé. De andra två byggnaderna är kajakförråd och verkstad.

För skridsko- och kanotverksamheten blir det ett enormt lyft. Dagens byggnader är små och omoderna. Omklädningsrum saknas och man har bara sommarvatten via slang.

– Skulle en förskola eller en fritidsgård ha den här standarden så skulle kommunen stänga den direkt, säger Ketil Turner.

Ska söka externt bidrag

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) menar att det nya sjösportscentret blir ett sport- och friluftslivsnav för alla som vill röra sig i och runt Norrviken oavsett tid på året.

För att minska risken att det blir likadant som förra gången bygget var på gång ska man se över förfrågningsunderlaget noga inför den nya upphandlingen.

Pengar till investeringen finns i kommunens budget för 2022 och 2023. Därutöver ska föreningarna med stöd av kultur- och fritidskontoret ansöka om bidrag för investeringen, vilket kan ge en ”avlastande effekt” på kommunens investering, hoppas kommunledningen.