Kliniken Aureum Healthcare på Kungsholmen behandlar patienter som lider av smärta med cannabispreparat.

Det vill Region Stockholm sätta stopp för, och har därför beslutat att stänga klinikens så kallade arbetsplatskod. Utan en sådan kan inga recept skrivas ut med högkostnadsskydd.

Det skulle innebära att kliniken fått stänga.

https://www.mitti.se/nyheter/regionen-stoppar-cannabis-pa-recept/repviB!etnoewPEkcor@KpQ1RgTbQ/

Men nu har Socialstyrelsen upphävt regionens beslut. Enligt förordningen om läkemedelsförmåner ska alla som har en arbetsplats och är behöriga att skriva ut läkemedel ha rätt till en arbetsplatskod, och det finns inget som talar emot det, anser de.

"Jag vill gärna vara tydlig med att Socialstyrelsen endast prövat frågan om arbetsplatskod. Vi har inte tagit ställning till någonting annat" skriver Anna Granström, jurist vid Socialstyrelsen, i ett mejl.

Glad VD

Socialstyrelsen är ingen tillsynsmyndighet, och gör ingen bedömning av journalföring eller om det medicinska. Det är en fråga för Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo.

– Jag är glad för mottagningens patienters skull. Det har funnits en enorm rädsla hos dem då de förstått att de på grund av regionens beslut skulle vara tvungna att återgå till smärtlindring med opiatbaserade och väldigt beroendeframkallande läkemedel, skriver Angelica Örnell, VD vid Aureum Healthcare, i ett pressmeddelande.

Överklagar

Regionen har överklagat beslutet. "I granskningen av Aureums arbetsplatskod bedömer vi att det utifrån underlaget inte går att avgöra om läkemedelsförskrivningen är patientsäker" skriver de i ett uttalande.