Nu pågår planeringen av årets upplaga av Nytorgsfesten. Upplägget blir i stort detsamma som tidigare år. Konserter hålls i dagarna tre, foodtrucks ska på plats, Planket har sin fotoutställning, det fixas loppis och Midnattsloppets löpare springer förbi.

I år är även skivbolaget Universal med på tåget, genom Jens Malmlöf från Hoffmaesto som driver dotterbolaget Island Records på Nytorgsgatan. De ska ordna en scen för livemusik och dj:s på gatan i höjd med Primo Ciao Ciao.

– Det finns inga folkfester kvar i Sverige. Det här nästan den enda som är gratis. Det är en fet bjudfest, något som saknas i stans kulturliv, säger han.

– Vi har sagt att vi ska låta grejen växa varje år. Vi har rört oss ner mot Bleckan, nu är det dags att flytta det uppåt ett snäpp, säger Jocke Stenhammar som också är med och arrangerar.

Jens "Jensa" Malmlöf, Jocke Stenhammar, Tommy Mattsson. Nytorgsfesten. Line up:en är inte satt, men Jens Malmlöf har förutom svenska artister några från Norge och England på kroken.

Jens "Jensa" Malmlöf, Jocke Stenhammar, Tommy Mattsson. Nytorgsfesten. Line up:en är inte satt, men Jens Malmlöf har förutom svenska artister några från Norge och England på kroken.

Victor Malmcrona

Tar hjälp utifrån

Men i år har sponsorerna uteblivit. För att få allt att gå ihop behövs hjälp utifrån. En crowd fund har startats för att få in de runt 200 000 kronor som behövs.

– Det är för de fasta kostnaderna vi inte kommer undan – markhyra, el, toaletter och liknande, säger Jocke Stenhammar.

Festen drog förra året upp mot 50 000 besökare.

– Det var succé, sådan jävla feeling. Det finns inte en spänn att tjäna i det här, det handlar bara om att höra folk säga "fan, vilken bra grej det här är".

Krockar inte med Way Out West

I år ska större hänsyn tas till grannar genom att köra till klockan 22 på kvällarna i stället för 23.

– Folk på Skånegatan skulle lägga barnen och bokhyllor trillade ner. Det blev lite för mycket musik.

Kommer det här gå att ro i land med crowd funding?

– Ja, eller vad menar du? Vi har inte testat förut och det kommer att bli rörigt, men det löser sig.

Årets Nytorgsfest har flyttats några dagar för att inte krocka med Way Out West och ska därför hållas 18–20 augusti.