Sofia Bekken och Johanna Thomasdotter fixar med torkade blommor och rosa pampas. Foto: Josefine Avelind

Nyöppnat - med allt från bubbel till "afterblom"

I onsdags öppnade Florabaren med ett unikt blomstrande koncept på Birger Jarlsgatan: blommor och bubbel. Bakom nyöppningen står floristen Sofia Bekken.

  • Publicerad 16:00, 12 feb 2021

Jag föddes under midsommarveckan och fick i princip se dagens ljus med en blomsterkrans på huvudet.

I butiken är det inte bara de färgsprakande blommorna som drar till sig uppmärksamheten. För besökaren går det även att ta ett glas bubbel i baren som löper tvärs igenom butiken. Vill man äta något till bubblet går det att beställa från hotellet i samma byggnad som blomsterbutiken samverkar med.

– Jag vill att besökarna ska uppleva en inbjudande miljö som inspirerar dem till att själva bli kreativa och våga ta ut svängarna. Samtidigt går det utmärkt att bara kom in hit och ta ett glas bubbel och ta del av atmosfären efter en lång arbetsvecka, säger Sofia Bekken.

Sofia är 31 år och uppvuxen på Sveriges västkust. I tjugo år har hon drömt om att få öppna en egen blombutik och att det var just blommor hon skulle arbeta med som profession avgjordes enligt henne kanske redan den dag då hon föddes.

– Jag föddes under midsommarveckan och fick i princip se dagens ljus med en blomsterkrans på huvudet. Som liten praktiserade jag även hos min moster som arbetade i en blombutik och där började jag intressera mig alltmer för floristyrket, berättar hon.

Förutom en festlig bar och färgstarka blommor i varenda hörn av butiken är tanken att besökarna ska få testa på och utmana sin kreativitet i blomsterskapandet.

- Man kan komma hit på afterblom och lära sig allt om blommor och olika tekniker om hur man gör allt ifrån helgbuketter, blomsterkronor och blomsterinstallationer till hur man binder blommor med spiralteknik, säger hon.

På Florabaren kommer flera olika event att anordnas allteftersom samhället återgår till det normala. Att öppna butiken under en pandemi ser Sofia som en utmaning men också som en chans till att få sprida blomsterglädje under dessa tider.

– Just nu behövs blommor mer än någonsin för att sprida glädje och uppmuntran till nära och kära. Blommor gör något med en och vi på Florabaren vill även hjälpa till och uppfylla allas blomsterdrömmar och på så sätt sprida lite solsken, säger hon.