ETT FOKUS. Christian Engström är med och startar en sajt som enbart ska skriva nyheter om marijuana och cannabis. Foto: Aureum Life / Mostphotos

Nyhetssajt som förespråkar cannabis ska starta i Stockholm

En rykande färsk nyhetssatsning med fokus på cannabis och marijuana startar i Stockholm.

  • Publicerad 15:04, 13 apr 2021

Det är Aureum Life, ett företag som odlar cannabis och tillverkar och säljer cannabismedicin, som söker talanger som "brinner för marijuana" och alltid "har cannabis i fokus".

Anledningen är en nyhetssajt som uteslutande ska skriva om marijuana. Gräsligt många har redan ansökt.

– Vi har fått in ett hundratal ansökningar redan, vilket känns kul. Det finns ett intresse för de här frågorna, säger Christian Engström, presskontakt på företaget, som söker både en chefredaktör och journalister.

Det känns som en helt ny typ av nyhetssajt?

– Det faller ju in i kategorin specialiserade nyhetssajter. Men just annonsfinansierade nyhetssajter med fokus på cannabis kanske är nytt, det har du rätt i.

Magiskt datum

Målsättningen är att lanseringen ska äga rum 20 april, ett datum som har blivit en internationellt viktig dag för cannabisförespråkare.

Detta efter att fem högstadiekillarna från Kalifornien myntade frasen “420” (four twenty). Kodordet användes för dölja för lärare och föräldrar vad de skulle göra efter skolan - nämligen röka marijuana klockan 16.20.

– Det är lite barnsligt, men nu är det så och det skulle vara kul att sajten är uppe just det datumet.

Vad vill ni med den här satsningen?

– Det händer mycket med cannabisfrågan i världen, och många länder legaliserar det här. I första hand ska det inte vara en aktivistsajt, men självklart ser vi med glädje på att det sker en förändring. Vi vill att det ska bli lättare för svenska patienter att få tillgång till all den medicin som finns.

FAKTA Cannabis

Cannabis är ett samlingsnamn för bland annat marijuana, hasch och hascholja. Dessa kommer från en hampväxt som heter Cannabis Sativa.

Positiva effekter: Cannabis kan ge en större känsla av lugn och avslappning, större känslighet i sociala sammanhang, högre självmedvetenhet, bättre insikt och tolerans.

Negativa effekter: Regelbundet användande gör bland annat att personligheten påverkas, man blir seg, slö och passiv.
 

Olagligt: Cannabis klassas som narkotika och är olagligt i Sverige. För ringa narkotikabrott kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. För synnerligen grovt narkotikabrott kan man få fängelse i upp till tio år.

Visa merVisa mindre