96 studentlägenheter byggs nu i korsningen Glindragränd/Årstavägen, nära den framtida Arlaparken. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Många invånare, både i Facebookgruppen ”Årsta” och som Mitt i Söderort träffar vid bygget, tycker att de grå betonghusen inte passar in i området.

Bygget beskrivs till exempel som ”sovjetgrått”, ”miljonprogram” och ”gränslöst deppigt”. Ett par positiva kommentarer, om att husen ser ”snygga” och ”häftiga” ut, återfinns också i facebook-tråden.

Beslutet förvånar folk

– Det här är skitdeprimerande. Jag och min man pratar om det varje gång som vi går förbi. Hur tänkte de? Det är som om de kastat upp något utan kärlek, säger invånaren Brisa Souadi när Mitt i träffar på henne utanför bygget.

Det som flera undrar är om husen verkligen ska förbi omålade. Det ska de – bekräftar firman Vera arkitekter.

Beskedet förvånar Årstaborna Jakob Grunditz och Apolonia Örmä.

– Det kunde jag inte föreställa mig. Det är märkligt att slänga in en betongbyggnad här där det finns många hus i pastellfärger. Det sticker upp som en finne, säger Jakob Grunditz.

Formen påverkar solljuset

Björn Wiklander är arkitekt på Vera arkitekter. Han säger att fasaden aldrig var tänkt att målas.

I stället har fasaden fått en yta som är både vågig och slät.

–  Det uppstod ett krav i detaljplaneprocessen där man ville ha en mer bearbetad gestaltning. Då blev formgjuten betong svar på den frågan. Att ytan är vågig gör att det blir en skuggverkan i fasaden. Ljuset faller på olika sätt, säger Björn Wiklander.

Tycker du att husen passar in vid Årstavägen?

– Ja, det tycker jag. Men de avviker ju från andra hus i omgivningen som är väldigt färgglada, säger Björn Wiklander.