Sommaren 2022 öppnade den nyrenoverade simhallen i Högdalen, efter flera års förseningar. Men redan i februari förra året visade det sig att undervisningsbassängens inbyggda vattenrör läckte. Den var då helt nybyggd från grunden.

– På slutbesiktningen var det tätt, säger Thomas Andersson, projektledare på fastighetskontoret.

Entreprenören som renoverat simhallen startade ett arbete med att lokalisera läckorna. Man hittade felen och lagade dem – men bassängen fortsatte läcka.

I höstas tog fastighetskontoret över från entreprenören och startade en egen utredning, då det rådde skilda meningar om hur felen på rören hade uppstått och vem som ska stå för kostnaden av reparationerna.

– De menar att felen inte beror på hur de har byggt. I vår utredning utgår vi från filmningar av rören. De visar att det är droppläckage i rören på vissa ställen, säger Thomas Andersson, och fortsätter:

– En anledning till att det här har tagit tid är att vi har fått "börja om", man kan inte gå in i någon annans entreprenad hur som helst.

Känsligt arbete

Han berättar att det är ett känsligt arbete att laga inuti rören, som är inbyggda i betong, på grund av risken att förstöra ytterligare.

Nu är planen att borra upp ett par hål till och göra fler provtryckningar för att hitta de återstående läckorna.

– Vi misstänker att de finns på två-tre ställen till. Om det stämmer och vi lyckas laga dem så är planen att kunna öppna undervisningsbassängen någon gång i maj.

Om det inte visar sig räcka?

– Då får framtiden visa, det går inte att säga. Vi har en bra dialog med idrottsförvaltningen, säger Thomas Andersson.

Sedan avstängningen håller simundervisningen till i den i stora bassängen.

"Med följdverkning att vi har en del avbokningar just på grund av det. Dock är det inte så mycket annat att göra i det läge som är" skriver Jenny Tirén Berg, idrottsförvaltningen i ett mejl till Mitt i.