Bryggandet startade som en passion men efter ett antal år av hobbyverksamhet tog de steget att brygga i större mängder. Sju år har gått och ett flera olika sorters öl har skapats och sålt på systembolaget och till restauranger.

Ny chans

Nu tar de nästa steg på resan.

– Det inte var så kul att bara brygga längre och vi var nästan tvungna att göra något nytt, säger Håkan Blomqvist som tillsammans med Stefan Söder skapat RNB, Roslagsnäbys bryggeri.

För när lokalen bredvid bryggeriet blev ledig under pandemin kom chansen. Nu har de öppna upp stället för allmänheten.

Varje torsdag kan alla som vill komma till den nybyggda baren. I 15-centilitersglas hälls de lokala ölen med namn som Ensta, Kråkudden och Åva upp. Till kan man käka en ölkorv eller lite chips.

Mål för ölnördar

– Det är helt fantastiskt att möta de som vill testa vår öl. Det kommer en hel del ölnördar hit, men även människor som bara är nyfikna på vad vi gör. Vi kör även oktoberfest under tre helger denna månad och då serverar vi mat tillsammans med en kock, säger Stefan Söder.

Man kan jämföra det med musiker som vill ut och träffa sin publik menar Håkan Blomqvist.

– Man vill få kontakt med besökare och respons på det man gör, säger han.

När Mitt i besöker baren på Pentavägen 5, som ligger i industrilokalerna bredvid Roslagsbanespåret inte långt från Tibble station så har familj, kollegor och några okända ölsmakare samlats i den lilla, men ack så mysiga lokalen. Håkan förklarar smakuppsättning för en besökare samtidigt som han varsamt tappar upp en liten öl.

– Jag själv bryggt lite hemma, så det väldigt kul när de som bryggt ölen man dricker står i baren. Det är inte vanligt att man kan fråga bartendern hur hela processen gått till, säger besökaren Kanthee Prathan och tar en klunk.

Vid ett av borden sitter Stefans son Anton Söder med vännen Jesper Windmar och skrattar.

– De har pratat om det länge så jag är jätteglad att de äntligen gör det, jag jobbar med musik så jag försöker få dem att få hit lite livemusik, säger han.

Lika klassisk som bardisken i trä, är smakerna. För enligt Stefan Söder är smakerna en del av tjusningen.

– Nu när vi har en bar kan vi göra en liten batch och låta folk få prova den och se vad de tycker, säger han.

Men någon suröl blir det nog inte tal om menar han.

– Vi gör mer klassiska öltyper och är lite mer traditionella i kryddblandningen, men man vet aldrig, säger han.

På frågan vad de vill göra i framtiden är svaret att de är ganska nöjda.

– Det behöver inte växa mer, men det vore roligt om det kunde rulla på utan att vi är här hela tiden i framtiden, säger Stefan Söder.