Södra Roslagen

– Den allmänna känslan vi har från nyårshelgen är att den var som vilken vanlig helg som helst. Väldigt lugnt och inget större stök överhuvudtaget, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Södra Roslagen.

Mest stök och händelser var det i Täby. Vid 22.20-tiden på nyårsaftonen bröt sig tjuvar in i en lägenhet i Viggbyholm då boende var hemma och såg på TV. Sovrumsdörren öppnades och utanför stod en maskerad person som vände och flydde, troligen tillsammans med minst ytterligare en medbrottsling.

Väktare besköts med raket

En knapp timme senare, vid 23-tiden, uppgav en väktare att han blivit beskjuten med en fyrverkeripjäs vid Näsbypark centrum. Pjäsen strök, enligt anmälan, förbi väktarens huvud och orsakade nedsatt hörsel på väktarens ena öra. Händelsen är rubricerad som misshandel.

Vid 01-tiden natten mot nyårsdagen misshandlades en ung man på Roslags Näsby tågstation när han ingrep mot en man som han upplevde var närgången mot en kvinna. Enligt anmälan blev han omkullknuffad och misshandlades med flera knytnävsslag.

Runt nyårshelgen anmäldes också två villainbrott i Täby och en kvinna i 90-årsåldern utsattes för ett grovt bedrägeri av personer som påstod sig ringa från en bank.

Ungdomar störde djur med fyrverkerier

I Vallentuna uppger personal 4H-gården att några ungdomar stressat djuren med raketer som sköts in på gården på nyårsaftonen. När personal försökte få dem att sluta ska de även ha uttalat grova hot. Angreppen startade redan vid 16-tiden och ungdomarna återkom sedan flera gånger och sköt ytterligare fyrverkerier.

– Så vitt jag vet var det ett flertal smällare av olika slag, säger Rebecka Jensen, biträdande verksamhetsledare på 4H-gården i Vallentuna.

En kvart efter tolvslaget på nyårsftonen kastade någon dessutom in fyrverkerier genom en krossad ruta till Vallentuna gymnasium och några timmar senare, vid 05-tiden urartade en fest i Bällsta med bråk och misstänkt skadegörelse.

Både i Vaxholm och Danderyd var nyårsfirandet förhållandevis lugnt. I Österåker var den mest anmärkningsvärda händelsen ett personrån i Åkersberga på nyårsdagen. Enligt polisen ska tre yngre tonåringar årsåldern ha knuffat och hotat ett något yngre barn och på så vis ha tvingat till sig 20 kronor.