I våras var det många företag som tog ner sina skyltar kring Kungsholmens handelsstråk Sankt Eriksgatan i pandemins spår. Även om brunpappen fortfarande hänger på en del ställen har även många nya aktörer tagit plats, som Sova, Synsam och Nordic Wellness som ska öppna i Bingohallens tidigare lokal, när bingon flyttat till mindre på Fleminggatan.

I den gamla banklokalen i korsningen Fleminggatan/Sankt Eriksgatan tänker Brasseriegruppen öppna krog. Men koncernen som är i rekonstruktion, är hemlighetsfull om när och vilken typ det blir.

Inte så publika

I den tidigare krog- och butikslokalen på Fridhemsgatan 43 hittas ett av de färskare tillskotten: Kavall. En matbutik bara för hemkörning – de tar upp kampen med exempelvis Foodora och lovar leverans inom tio minuter.

– Covid skyndade på onlinehandeln, men det här hade kommit oavsett. Den här modellen passar många människors livsstil bättre. 70 procent bestämmer samma dag vad de ska äta och handlar flera dagar i veckan, säger John John Tengberg, vd på Kavall.

De har öppnat en butik i Vasastan, samt Malmö och Göteborg, men planerar att öppna många fler.

Säger er etablering något om att gatumiljöerna förändras?

– Normalt sett tittar vi inte på lokaler som är så publika. Jag tror inte den här typen av tjänst påverkar stadsbilden på omedelbar sikt. Restauranglivet kommer att fortsätta.

Utan kemikalier

Men det är inte bara kedjor som öppnat, på Kungsholmsgatan 13 har Fatous Passion har tagit plats. En hud- och hårvårdsbutik med kafé. Fatou Lusi gör alla produkter själv utan kemikalier.

Att även ha ett kafé är ett sätt att öka intäktskällorna när hon nu har tagit klivet från en ren webbshop till fysisk lokal.

– Jag har samiskt ursprung och mina barn har också gambiskt ursprungä-娒.  Det går igen i mina produkter och i kaféet har jag exempelvis en dessert från Gambia och smörgåsar med rökt renkött, sedan har jag vanliga tårtor, bakelser och sånt också, säger Fatou Lusi.

Fortfarande tufft

I området kring Kungsholmstorg har exempelvis galleriet Helle Knudsen, keramikstudion Hantverkstan och flera klädbutiker öppnat under året. Det gläder Malin Nordström, butiksägare och ordförande i Kungsö företagarförening även om läget fortsatt är tufft för många av deras medlemmar. 

– Det känns som att när det väl lossnar så kommer det att blomma rejält. Hösten har varit fortsatt seg, men nu siktar vi mot julen. Förra julen upplevde många av oss butiker som bra, och den blir minst lika viktig i år.