KAFÈ OCH BUTIK. Fatou Lusi hoppas att fler ska våga titta in i hennes butik och kafé. Foto: Pekka Pääkkö

Nya verksamheter förändrar Kungsholmens gatubild

Från brunpapp till nya verksamheter. Flera av Kungsholmens tomma lokaler fylls nu med nytt liv. Men blir det ett annorlunda gatuliv som vi kommer tillbaka till?

  • Publicerad 11:36, 17 nov 2021

Jag har en dessert från Gambia och smörgåsar med rökt renkött

I våras var det många företag som tog ner sina skyltar kring Kungsholmens handelsstråk Sankt Eriksgatan i pandemins spår. Även om brunpappen fortfarande hänger på en del ställen har även många nya aktörer tagit plats, som Sova, Synsam och Nordic Wellness som ska öppna i Bingohallens tidigare lokal, när bingon flyttat till mindre på Fleminggatan.

I den gamla banklokalen i korsningen Fleminggatan/Sankt Eriksgatan tänker Brasseriegruppen öppna krog. Men koncernen som är i rekonstruktion, är hemlighetsfull om när och vilken typ det blir.

NYTT INNEHÅLL. Den tidigare banklokalen ska bli restaurang av Brasseriegruppen. Foto: Pekka Pääkkö

VÄXANDE KONCEPT. Kavall, matbutik bara med hemkörning har öppnat på Fridhemsgatan. Vd John John Tengberg, till höger, Devon Myburg, Hampus Andersson, Sofia Schaub och Carla Saez. Foto: Pekka Pääkkö

Inte så publika

I den tidigare krog- och butikslokalen på Fridhemsgatan 43 hittas ett av de färskare tillskotten: Kavall. En matbutik bara för hemkörning – de tar upp kampen med exempelvis Foodora och lovar leverans inom tio minuter.

– Covid skyndade på onlinehandeln, men det här hade kommit oavsett. Den här modellen passar många människors livsstil bättre. 70 procent bestämmer samma dag vad de ska äta och handlar flera dagar i veckan, säger John John Tengberg, vd på Kavall.

De har öppnat en butik i Vasastan, samt Malmö och Göteborg, men planerar att öppna många fler.

Säger er etablering något om att gatumiljöerna förändras?

– Normalt sett tittar vi inte på lokaler som är så publika. Jag tror inte den här typen av tjänst påverkar stadsbilden på omedelbar sikt. Restauranglivet kommer att fortsätta.

NYÖPPNAT. Egna hudvårds- och hårprodukter samt kafé hoppas Fatou Lusi och Kiqi Dumbuya ska locka besökare. Foto: Pekka Pääkkö

EGET. Alla produkter görs för hand i lokalen och utan kemikalier. På bilden: Bintas Coco-Mango Oil med kokosolja. Foto: Pekka Pääkkö

Utan kemikalier

Men det är inte bara kedjor som öppnat, på Kungsholmsgatan 13 har Fatous Passion har tagit plats. En hud- och hårvårdsbutik med kafé. Fatou Lusi gör alla produkter själv utan kemikalier.

Att även ha ett kafé är ett sätt att öka intäktskällorna när hon nu har tagit klivet från en ren webbshop till fysisk lokal.

– Jag har samiskt ursprung och mina barn har också gambiskt ursprungä-娒.  Det går igen i mina produkter och i kaféet har jag exempelvis en dessert från Gambia och smörgåsar med rökt renkött, sedan har jag vanliga tårtor, bakelser och sånt också, säger Fatou Lusi.

Fortfarande tufft

I området kring Kungsholmstorg har exempelvis galleriet Helle Knudsen, keramikstudion Hantverkstan och flera klädbutiker öppnat under året. Det gläder Malin Nordström, butiksägare och ordförande i Kungsö företagarförening även om läget fortsatt är tufft för många av deras medlemmar. 

– Det känns som att när det väl lossnar så kommer det att blomma rejält. Hösten har varit fortsatt seg, men nu siktar vi mot julen. Förra julen upplevde många av oss butiker som bra, och den blir minst lika viktig i år. 

På väg tillbaka?

Enligt City i Samverkan var det andra kvartalet i år varit positivt för både handeln och restaurangnäringen.Handeln på malmarna ökade med cirka 15 procent förutom i Gamla Stan där uppgången blev hela 150 procent.

Restaurangerna i city ökade omsättningen med 37 procent. Dock hade de behövt öka ytterligare 50 procent för att nå samma nivåer som innan pandemin, 2019.

Malmarnas krognäring ökade 18 procent.

Källa: City i Samverkan

Visa merVisa mindre

Stora tapp i omsättningen 2020

Hotell- och restaurangnäringens omsättning i Stockholm city minskade med 66,9 respektive 38,2 procent jämfört med rekordåret 2019.

Kläder och skors omsättningsminskning uppgick till 38,7 procent.

Dagligvaruhandeln minskade med 4,8 procent.

Totalt backade omsättningen i alla Sveriges stadskärnor med 37 miljarder förra året, varav Stockholms stadskärna stod för 17 miljarder.

Källa: Cityindex, Fastighetsägarna, Hui

Visa merVisa mindre

ENKÄT: Vad vill du se mer av i Kungsholmens lokaler?

– Kaféer där man kan sitta och jobba och ta med hunden. Jag jobbar fortfarande hemifrån så det skulle vara trevligt. Christine Viel Lamare, 52, kravledare Foto: Pekka Pääkkö

– Fler restauranger. Gärna med brasseriestuk, det skulle vara kul. Jonathan Nyqwist, 25, säljare Foto: Pekka Pääkkö

– Restauranger, gärna med kinesiskt eller japansk mat. Amanda Paris, 26, studerar organisationsutveckling Foto: Pekka Pääkkö

– Lite inredningsbutiker, trivselgrejer, möbler. Och restaurangerna är inte så roliga här. Det kan bli bättre. Eva Casterud, 72, pensionär Foto: Pekka Pääkkö