Att utbyggnaden av Väsjöområdet har gått trögare än förväntat har nog få Sollentunabor missat. Men vad innebär det ekonomiskt för kommunen?

En ny prognos visar att satsningen på området går back med 2,25 miljarder. Det motsvarar ungefär 30 000 kronor per invånare.

Uppseendeväckande, menar Roger Sjöberg (S), 2:e vice ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott.

– Styret har tappat kontrollen över ekonomin. Väsjön behöver färdigställas, men nu krävs tätare uppföljningar och tydligare politisk styrning så att invånarnas investerade skattekronor värnas, säger han.

Det handlar bland annat om kostnader för restaurering av Väsjön, utveckling av Frestavägen, utbyggnad av vatten och avlopp samt bygget av skola, p-hus och äldreboende. Men intäkterna från markförsäljningar och planavgifter täcker inte upp för kostnaderna.

Målet var överskott

Kommunen gick in i Väsjöprojektet med målet att det skulle ge ett överskott. Det målet gällde dock varken VA-utbyggnad eller satsningarna på kommunala verksamheter. Det menar mark- och exploateringsutskottets ordförande Britt-Inger Kajnäs (M).

Räknar man bort dessa investeringar landar prognosen på 63 miljoner minus.

– Och det är pengar som vi hoppas kunna hämta in igen. Vi jobbar minutiöst för att se till att gjorda investeringar ska ge intäkter och vi börjar se en liten ljusning på marknaden, säger Kajnäs.

Sämre marknad orsaken

Samhällsbyggnadschefen Anna Holm förklarar att det är en sämre marknad som ligger bakom underskottet.

– Markpriserna ligger inte lika högt i dag som de gjorde under 2010-talets högkonjuktur.

Hon säger att VA-utbyggnaden är helt nödvändig.

– Och den gynnar delvis även Edsbergsområdet i utökad kapacitet och driftsäkerhet. Kostnaderna finansieras av VA-kollektivet via VA-taxan över tid, säger hon.

Även investeringar som att bygga skola och äldreboende är enligt Anna Holm sådant som kommer andra kommuninvånare till del.

– Och kostnaderna skrivs av över längre perioder med finansiering i form av hyra från verksamheterna.

”Måste fortsätta”

Roger Sjöberg vidhåller dock att grundtanken när kommunen påbörjade projektet för 20 år sedan var att helheten skulle gå ihop ekonomiskt.

– Vi som förtroendevalda behöver ju se på hela kommunkoncernens kostnader, säger han.

Socialdemokraterna kommer att lämna en interpellation till kommunfullmäktige för att få svar på hur kommunledningen tänker sig att hämta in pengarna.

Enligt Britt-Inger Kajnäs har kommunledningen redan god kontroll över ekonomin. Samtidigt går projektet inte att bromsa, menar hon.

– Vi har redan gjort investeringar för tusentals bostäder. Utbyggnaden måste fortsätta, säger hon.