Stillastående bygge. Den nya ishallen i Tyresö planerades stå färdig hösten 2022. Utdragna upphandlingar och stålbrist gör att den beräknas stå klar först i början av 2023. Foto: Abbas Reyhanian

Nya Tyresö ishall försenas ytterligare

Bygget av Tyresös nya ishall har pågått i två år. Men en utdragen upphandling och stålbrist har fått bygget att stå stilla. Först 2023 är nu planen att hallen ska slå upp portarna.

  • Publicerad 05:15, 20 sep 2021

Turerna kring nya ishallen har varit många. Nu har ishallens färdigställande återigen stoppats.

Stålleveranserna som påverkats av pandemin har lett till att både stommen till ishallen och avfallsterminen har fått stå ofärdiga.

– Vi räknar med cirka tre månaders försening och då en färdig ishall först i början av 2023, säger Bernt Eklund, chef enheten för samhällsfastigheter iTyresö kommun, och intygar att förseningen inte kommer att påverka budgeten.

Snart igång

Etapp ett är klar och upphandlingen av etapp två drog ut på tiden, vilket också har påverkat förseningen.

– Tyvärr fick vi inte in några anbud. Vi fick förhandla och söka upp entreprenörer själva. I juni tecknade vi avtal med entreprenören MVB Öst, säger Bernt Eklund.

Nästa moment för bygget av själva ishallen är att montera pelare och takstolpar.

– Vi tror att vi kan börja montera stålet om tre veckor ungefär, säger Bernt Eklund.

Förväntansfull hockeyklubb

Några som längtar efter den nya ishallen är Tyresö Hanviken Hockey, Stockholms största hockeyklubb sett till antalet medlemmar och den fjärde största i Sverige.

– Vi har vuxit ur ishallen. Omklädningsrummen är inte gjorda för hockey, det går inte att torka kläderna i förråden och isytan är omodern, säger Mikael Westford, ordförande Tyresö Hanviken Hockey.

Föreningen ser fram emot en modern ishall med gym, kafé, nya förråd, sliphall och omklädningsrum. Dessutom blir det både stå- och sittplatser för åskådarna.

– Vi hoppas på ett ökat intresse för hockeyn. Om man hänger kvar i fiket efter fotbollen kanske man stannar och kollar på hockey, säger Mikael Westford.

"Snuvad på konfekten"

Att ishallen ska stå klar i början på 2023 gör att flytten för hockeyklubben troligen sker ännu senare, efter säsongen.

– Det är tråkigt att något man har väntat på i flera år tar tid. Det är lite som julafton och så flyttas den hela tiden, vi blir snuvade på konfekten, säger Mikael Westford.

LÄS ÄVEN:

En ishall växer fram

Hallen ska rymma 1 000 åskådare, kafé, kanslilokaler för idrottsklubbarna, gym och omklädningsrum för både issporter, amerikansk fotboll och fotboll.

Utanför hallen blir det en sopsug och ett torg med uteservering.

Under hallen ska det bli ett parkeringsgarage med plats för cirka 150 bilar.

Den nya ishallen ska ligga mellan simhallen och den stora fotbollsplanen – på den så kallade C-planen som brukar spolas vintertid. C-planen för fotboll kommer att flyttas till att ligga norr om A-planen.

När den nya hallen är byggd ska den gamla rivas för att ge plats för nya bostäder.

Bygget sker på uppdrag av kultur- och fritidsförvaltningen i Tyresö kommun. Projektavdelningen är byggaktör.

Budgeten är på 349 miljoner. Förseningen kommer inte att påverka budgeten.

Källa: Tyresö kommun

Visa merVisa mindre