Skjutningar och sprängningar har blivit vardagsmat i Stockholmsregionen senaste året.

Inte heller Väsby är förskonat. På mindre än tre månader har sprängladdningar exploderat i två portuppgångar i Runby.

Och i maj, med en veckas mellanrum, har två grova brott skett på samma adress i Väsbyskogen – ett misstänkt vapenbrott och en sprängning i en portuppgång.

Men det totala antalet otrygghetsskapande händelser har minskat, enligt kommunen.

Nu väljer styret att minska budgeten för ordningsvakter och väktare med 250 000 för 2023 och lika mycket för 2024.

– Justeringen gjordes utifrån en hög nivå för kommunen och utifrån bedömningen att resurserna gör mer nytta genom ett förstärkt förebyggande arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S).

Vakter ska anmäla klotter

Han berättar att nya väktare ska upphandlas. En fråga som förs in där är vad väktarna gör när de har tid till förfogande. 

– Fokus kan flyttas till förebyggande arbete och felanmälning på exempelvis skadegörelse och klotter. Väsbybornas vardagsrum ska vara tryggt och snyggt, säger Mathias Bohman.

Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Eva Dalin

Budgetminskningen kommer dock inte att påverka antalet väktare och ordningsvakter ute på gator och torg i år, enligt styret.

Oppositionsråd Oskar Weinmar (M) tycker det är "oseriöst och oansvarigt" att skära ned på väktarresurser just nu.

– Tror de att kriminaliteten och otryggheten försvunnit? Vi vet alla att problemen kvarstår. De tidigare trygghetsskapande insatserna har gett effekt, vilket också styret medger.

Han pekar även på att Väsby växer.

– Ska siffrorna för det lokala trygghetsarbetet justeras på något vis så skulle det justeras upp, inte som nu ned.

Mathias Bohman (S) framhåller att kommunen investerar mycket pengar i trygghet, säkerhet och trivsel på andra sätt.

– Sammanlagt har Väsby ökat sina kostnader med över 30 miljoner sedan 2017. Utöver detta har Väsby gjort förstärkningar med preventionssamordnare (som samordnar trygghetsarbetet, kameraövervakning, reds anm) och trygghetscentret motsvarande 5,6 miljoner kronor.

Mer pengar till skolan

Socialdemokraterna pekar även på satsningen på skolan, som får 3,4 miljoner extra i år. Pengarna ska bland annat gå till elevhälsa.

– Att lyckas i skolan är ett vaccin mot utanförskap, drogmissbruk och minskar risken för insocialisering till kriminella miljöer, säger Suzanne Enell (S), utbildningsnämndens ordförande.

Suzanne Enell (S), utbildningsnämndens ordförande.

Suzanne Enell (S), utbildningsnämndens ordförande.

Eva Dalin

Att socialnämnden nu ska fokusera mer på tidiga insatser och samverkan med polis och skola är också en satsning på tryggheten. Kommunens förebyggande team är dessutom ute i skolorna mer för att stödja unga att ta sig ur ett riskbeteende, inklusive arbete med föräldrastöd.

I förebyggarteamet (tidigare kallat fältteamet) jobbar socionomer för att nå barn och unga i riskzon. Kultur- och fritidskontoret har även fått extra resurser till bland annat en ny fritidsfältare.

– Vi satsar flera miljoner på olika förebyggande insatser jämfört med neddragningen för väktare på 250 000 kronor för 2023, säger Suzanne Enell (S).

Ibland sägs Socialdemokraterna främst jobba förebyggande och Moderaterna främst med repressiva insatser. Men den verklighetsbeskrivningen vänder sig Oskar Weinmar mot.

Oskar Weinmar (M), oppositionsråd.

Oskar Weinmar (M), oppositionsråd.

Eva Dalin

– Båda delarna behövs. Under förra mandatperioden ökade vi tydligt resurserna till förebyggande arbete, inte minst för samverkan mellan skola och socialtjänst, socialtjänst och polis.