Nya Skurubron kommer att öppna i etapper i sommar. Under försommaren öppnas bron för bilar på väg mot östra Nacka och Värmdö. Samtidigt stängs gamla brons södra del och den östgående trafik leds om till nya bron.

”Under sommarens öppningsperiod tas ingen broavgift ut”, skriver Trafikverket.

I slutet av sommaren leds även den västgående trafiken på Värmdöleden om till nya bron. I höst påbörjas renoveringen av den gamla bron.

”Transportstyrelsen hanterar broavgiften och kommer att informera om den inför att den införs”, skriver Trafikverket.

Värmdös politiker kräver möte om nya Skurubron

Låt Värmdöborna slippa betala avgift på nya Skurubron.

Det säger Värmdös politiker som nu begär ett möte med två ministrar i regeringen.

Med bara några veckor kvar till öppnandet av nya Skurubron gör nu Värmdös politiker gemensam sak för att stoppa avgifterna.

I ett brev underskrivet av samtliga partier i Värmdös kommunfullmäktige begär de ett möte med två representanter för regeringen, finansminister Elisabeth Svantesson (M) och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Samma som för Lidingö

”Värmdö kommuns enda fastlandsförbindelse till det allmänna vägnätet är Skurubron. Avgiften slår orättvist hårt mot Värmdöbornas ekonomi. Dessutom har avtalet om brons finansiering mellan Nacka kommun (där bron är belägen) och regeringen tillkommit utan Värmdö kommuns deltagande som part”, skriver de i brevet.

– Om inte avgifterna helt kan slopas, vill vi se ett undantag för Värmdöbor från avgifterna likt Lidingöregeln, säger Carl Kangas, (S), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Ansvarig. Carl Kangas (S), är ny ordförande i kommunstyrelsen och Värmdösamarbetets heltidsarvoderade kommunalråd.

Ansvarig. Carl Kangas (S), är ny ordförande i kommunstyrelsen och Värmdösamarbetets heltidsarvoderade kommunalråd.

Pekka Pääkkö

De hänvisar till att när försöket med trängselskatten genomfördes i Stockholm infördes en undantagsregel från avgifter på Lidingöbron, för personer skrivna på Lidingö.

”Ett av skälen som då uppgavs var att Lidingöborna inte har någon annan möjlighet att ta sig från ön med bil än att köra över Lidingöbron. Staten har samtidigt gjort likande undantag för de som är folkbokförda i stadsdelen Backa på Hisingen i Göteborg", skriver de.

– En statlig bro ska vara statligt finansierad oavsett om det är S-regering eller M-regering. Vi uppvaktade S-regeringen innan deras slutliga beslut förra året, men de gav oss nobben, säger Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö.