Nästan nio av tio invånare (89 procent) i Stockholmsområdet upplever att de får den sjukvård de behöver, enligt Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) årliga enkät. Det är en ökning med fem procentenheter sedan både 2023 och 2022.
En ännu större ökning syns när det gäller förtroendet för hälso- och sjukvården i regionen, där siffran har ökat från 62 till 69 procent.
Samtidigt har andelen som tycker det är rimliga väntetider till besök och behandling på sjukhusen ökat från 49 till 56 procent.
Talla Alkurdi (S), Hälso- och sjukvårdsregionråd
Jann Lipka
– Det här är framförallt ett kvitto på det hårda arbete som vårdpersonalen utför varje dag. Men också på att det spelar roll vilka det är som styr i regionen, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S).
Bättre tillgänglighet på akuten
Även besökarna på regionens akutmottagningar har blivit mer positiva de senaste två åren, visar en annan patientenkät. Det gäller allt från tillgänglighet till bemötande och delaktighet.
Enligt Talla Alkurdi har kötiderna till regionens akutmottagningar minskat med i snitt 20 minuter. På Södersjukhusets akut har väntetiderna kortats med upp till två timmar för remitterade patienter, tack vare ett lyckat pilotprojekt.
Köerna på akutmottagningarna har blivit i snitt 20 minuter kortare.
Ingrid Johansson
Ekonomiska satsningar och prioritering av personalens arbetsmiljö ligger bakom förbättringarna, menar hon.
– Vi började på minus, med omfattande besparingar och massvarsel under det tidigare M-styret. Det första vi gjorde när vi tog över var att lägga ett historiskt stort räddningspaket med två miljarder mer till akutsjukhusen, säger Talla Alkurdi.
Moderaterna håller inte med
Axel Conradi (M), som företräder den politiska oppositionen, tycker inte att socialdemokraterna ska slå sig för bröstet. Köerna till barn- och ungdomspsykiatrin har blivit längre, framhåller han, liksom väntetiderna till operationer.
– Såklart är det positivt att det går åt rätt håll på vissa områden. Men med tanke på att regeringen har skjutit till 2,5 miljarder till vården i Region Stockholm hittills under mandatperioden vore det märkligt om man inte skulle se en effekt, säger han.
Ytterligare en positiv nyhet för Region Stockholm är att Karolinska universitetesjukhuset har fått sin bästa placering någonsin i Newsweeks internationella ranking. Nu ligger Karolinska på femte plats globalt och som bästa sjukhus i Europa.
Nya behandlingsmetoder
Enligt sjukhusdirektören Christophe Pedroletti är det förmågan att snabbt ta till sig ny medicinsk teknik och nya behandlingsmetoder, samt att kunna attrahera bra medarbetare som ligger bakom framgången.
– För Karolinska har den omfattande kliniska forskningen och det nära samarbetet med Karolinska Institutet stor betydelse för att vi har lyckats med det, kommenterar han.