Rullbanden från Ropstens t-bana mot uppgången i Hjorthagen har varit lite av en följetong de senaste åren. Redan 2016 startades en namninsamling för bättre driftsäkerhet på den 125 meter långa sträckan.

Det dröjde dock till augusti 2023 – när rullbanden enligt SL hade nått sin tekniska livslängd – innan man påbörjade arbetet med att byta ut dem.

125 meter långa

Enligt den första prognosen skulle det ha varit färdigt redan samma höst. Men det kom att ta längre tid än så; den 16 februari var rullband nummer två äntligen i gång.

– Att riva ut 2x125 meter rullband och sedan transportera in och montera två nya som är 125 meter långa tar tid. Bara att montera plåtarna på insidan av rullbandet när det är så långt tar väldigt lång tid, då man måste bära varje plåt in till sin rätta position, skriver Natalie Nordenswan, presskommunikatör på SL i ett mejl till Mitt i Östermalm.

Ropstens tunnelbanestation.

Ropstens tunnelbanestation.

Mostphotos

Kommer stå stilla under våren

Under arbetet skadades den stora muralmålningen av Roland Kempe. Den kommer att restaureras av en målerikonservator under våren när det är varmare ute, uppger SL.

– Rullbanden är driftsatta men entreprenaden är inte helt färdigställd. Besiktningsanmärkningar ska åtgärdas, golvet framför rullbanden ska göras om och konsten restaureras. Dessa arbeten kan medföra att rullbanden står stilla till och från under våren.