– Jag tror inte riktigt jag använt bilbälte på kortare sträckor, däremot på längre sträckor, säger Eilas Sandström, 16 år, ägare till en Volvo 744 A-traktor.
– Men att det blir lag på bilbälte i A-traktorer kan jag tycka är förståeligt eftersom det är lag på det i vanliga bilar också.
Kör dagligen
A-traktorn – epan – har han ägt sedan december förra året. Tillsammans med pappa Jimmy har han mekat med den och han har i princip kört den dagligen ända sedan dess, berättar han. Praktiskt, om man som Elias växlar mellan att bo hos pappa i Brottby och mamma i Österåker.
Att det kommit nya regler har han koll på, men han gillar inte allt.
Eilas Sandström, 16 år, har haft A-traktor sedan i december förra året.
Mikael Andersson
Bakgrunden till de skärpta reglerna är att olyckor med A-traktorer ökat kraftigt i takt med att fordonstypen blivit allt populärare. Från 115 olyckor i hela landet 2018 till 368 år 2021, enligt Transportstyrelsens siffror.
Så från 31 augusti gäller nya, strängare regler för A-traktorer. Det har regeringen beslutat.
Förutom det nya bältestvånget för alla som färdas i en epa har regeringen även ändrat en formulering så att högsta tillåtna hastighet med en A-traktor är 30 kilometer i timmen.
Tidigare hette det bara att en A-traktor ”inte får vara konstruerad för att kunna köra i mer än 30 kilometer i timmen”.
Hastighetsregulatorn ser till så att A-traktorn inte kan köra fortare än tillåtet.
Mikael Andersson
”Säkrare än mopedbil”
– Jag förstår inte varför. Då kan man ju få böter när man kör i en nedförsbacke. En mopedbil får ju köra i 45, men en epa är ju betydligt säkrare, säger Elias.
Pappa Jimmy håller med:
– En mopedbil är ju som en pappkartong, men den här är som en stridsvagn, säger han och syftar på Elias Volvo.
– Den är bra mycket krocksäkrare.
LGF-skylten är ett måste för alla fordon som får gå i högst 45km/h.
Mikael Andersson
Förutom bältestvånget blir det också lag på att bara en passagerare får sitta på varje passagerarplats. Att det kan vara lite si och så med det när många ungdomar vill ha skjuts bekräftar Elias:
– Nej, det är inget problem tycker jag, man förstår väl varför – när blir lag om bälte nu. Men jag tror att många ändå kommer att trycka in så många de kan i epan. Det är ont om epa och många som vill åka, säger han.
Polisen: Underlättar arbetet
Pehr Kjelsson, kommunpolis i Vaxholm, tycker att de nya reglerna är bra:
– Jamen jag tycker det. För det har varit lite svajigt när vi stoppar och kontrollerar A- traktorer, säger han.
Pehr Kjelsson, kommunpolis i Vaxholm.
Mikael Andersson
– Då kan de ha funnits både två eller tre passagerare obältade bredvid föraren. Och sen har de ju ibland knappar så de kan gå fortare.
– Jag tycker lagstiftningen ger bättre verktyg så att det blir ganska klart vad som gäller. Det underlättar trafikmässigt och i vårt brottsförebyggande arbete.