Zezar är en 18 år gammal golden retriver. Man skulle kunna säga att han är anledningen till att appen Dogdater skapades.

När hans matte Ebba Lindsö och kompisen Nanna Helsén befann sig på Gotland i somras försökte de att hitta en vän till Zezar. Det skulle visa sig vara svårare än de trodde, och därmed föddes idén om en mötesplats för hundar och deras ägare.

En familjemedlem

Östermalmsbon Nanna Helsén är en av de sju personer som driver appen.

Tillsammans med en kompis delar hon vårdnaden av den skotska terriern Cyrus.

– Cyrus tillför så mycket glädje och kärlek. Han är som en familjemedlem. Jag var helt vilsen i början som hundägare. Att ha en hund är som att ha en bebis, man vill prata med andra och få tips, men kanske inte bara i hundgården.

Grundtanken är att det ska bli lättare att ta kontakt med andra hundägare och exempelvis ordna med lekträffar.

– Det finns grupper på sociala medier, men även där är steget stort till att bestämma en hundträff. Med appen kan man enkelt se vilka hundar som befinner sig i närheten istället för att hoppas på att hundar är ute. Vi vill göra möten enklare, säger Nanna.

– Cyrus tycker om alla, han är extremt social. Min brors hund Jolf är motsatsen. Han är lugn och har en stor integritet, som en klok gammal farbror. Att anpassa hundarnas personlighet till behovet är något som vi vill underlätta med appen.

Största och bästa

När man laddat ner appen lägger man in en bild på sin hund som profilbild. Därefter fyller man i namn, kön, ålder, hundras och beskrivning av hunden.

Nanna Helséns ambitioner med appen är långt ifrån blygsamma.

– Jag vill tillsammans med mina kollegor skapa världens största och bästa forum för hundar, säger hon.