Orgelfestival. Organisten Hans Davidsson spelade under lördagens konsert. Foto: Sollentuna församling

Nya kyrkorgeln invigdes med festival i dagarna två

Förra helgen invigdes den nya kyrkorgeln och bänkarna fylldes i den nyrenoverade Sollentuna kyrka.

  • Publicerad 13:50, 21 nov 2021

Den nya orgeln är ett mästerverk.

–Orgelfestivalen med två konserter och en mässa blev oerhörd lyckad. Den nya orgeln är ett mästerverk som kostat runt 7 miljoner kronor. Det innebär att medlemmarna i Svenska kyrkan i Sollentuna har betalat cirka 200 kronor var. Det är vi oerhört tacksamma för, säger Lasse Svensson, senior kyrkoherde i Sollentuna församling.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat om den nya orgeln med 26 stämmor, byggd av den världskända schweiziska firman Metzler Orgelbau AG.

Ny orgel med ljud à la 1700-talet i Sollentuna kyrka

Orgelbyggaren Andreas Metzler själv fanns på plats under orgelfestivalen för att svara på frågor, och besökarna fick även möjlighet att bygga upp en fullt fungerande miniorgel från en byggsats.

Första i Sverige

Orgeln började användas redan den 6 juni, samtidigt som Sollentuna kyrka nyinvigdes efter enomfattande renovering både in- och utvändigt. En mer formell invigning var det alltså i helgen.

På lördagen gav organisten Hans Davidsson en pedagogisk presentation av orgelns många möjligheter under konserten. Och på söndagen var det orgelkonsert med församlingens egen organist Ania Proskourina.

Orgeln i Sollentuna kyrka är Sveriges första Metzler-orgel. Metzler Orgelbaugrundades 1890 och fick under 1900-talets andra hälft sitt internationella genombrott och blev en av världens mest kända orgelfirmor. I dag är det fjärde generationen med Andreas och Mattias Metzler som leder verksamheten.

Orgeln är klangligt optimalt anpassad till kyrkorummets akustik och samtidigt stilmässigt anpassad till originalfasaden från 1773, som har bevarats i sitt ursprungliga skick.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Seniorerna vill ha ett eget hus – eller i alla fall en lokal

Nyheter Skriande lokalbrist hot mot organisationernas verksamhet Sollentunas fyra pensionärsorganisationer brottas sedan flera år med ett gemensamt problem – man saknar lokal för möten och verksamheter. Försöken till dialog med kommunen har hittills varit...fredag 21/1 6:40

Coronarapport: 1 250 nya fall på en vecka i Sollentuna

Nyheter Familjekarantän sänks från sju till fem dagar Sollentuna når nya rekordnivåer i antalet smittade, visar Folkhälsomyndighetens senaste rapport. "Det kommer fortsätta”, säger Sara Byfors, enhetschef på FHM.torsdag 20/1 16:37