Sedan Dalarö strand hotell revs för fyra år sedan har ytan vid hamnplanen använts som parkeringsplats, i väntan på klartecken att få dra i gång bostadsbyggandet. Nu har det kommit.

Här ska det bli villor, parhus och lägenheter i en bostadsrättsförening i tre kvarter. Totalt handlar det om 29 bostäder fördelat på elva byggnader från klocktornet vid kyrkan ner till strandpromenaden.

Under husen ska det byggas ett garage med plats för 51 bilar. Om tre år beräknas de första kunna flytta in.

Under mitten av februari började det förberedande markarbetet på platsen, och fram till sommaren behöver det sprängas på tomten. Det kommer att höras över Dalarö, och kanske också kännas, åtminstone för de närboende.

Visionsskiss av Dalarö strands tre kvarter som ska byggas i stil med andra hus i omgivningen.

Visionsskiss av Dalarö strands tre kvarter som ska byggas i stil med andra hus i omgivningen.

Brunnberg & Forshed arkitektkontor

Landmärke med terrass

Husen får träfasader och byggs i stil med den omgivande bebyggelsen för att passa in i den kulturhistoriska miljön.

Om hotellet tidigare var ett landmärke, så blir ett rött hamnmagasin i hörnet mot hamnplanen och Dalarö strandväg det som ersätter. Här ska det bli lokaler i markplan och en publik terrass med utblick över vattnet. Vilka verksamheter som flyttar in i lokalerna är inte bestämt, men i planerna står att förhoppningen är att det blir uteservering och nöjen så som när de tidigare hotellen låg vid hamnplanen.

Den stora röda byggnaden vid hamnplan ska bli ett nytt landmärke som synds tydligt när man kommer vattenvägen. Där ska det bli en publik terrass och flera verksamhetslokaler.

Den stora röda byggnaden vid hamnplan ska bli ett nytt landmärke som synds tydligt när man kommer vattenvägen. Där ska det bli en publik terrass och flera verksamhetslokaler.

Visionsbild: Brunnberg & Forshed arkitektkontor

Längs med strandpromenaden får husen utstickande glasverandor – också det en referens till byggnadstraditionen på Dalarö.

I kvalitetsprogrammet för Dalarö strand, som kommunen, byggherren och arkitektkontoret har tagit fram, står det: 

”Den kulturhistoriska miljön och det exponerade läget ställer höga krav på att det nya gestaltas och utförs med en mycket hög ambitionsnivå och kvalitet avseende såväl detaljer som helhet”.

Enligt den antikvariska konsekvensanalysen, beställd av Haninge kommun, bedöms de nya husen inte påverka områdets kulturhistoriska värden negativt.

Hotell Bellevue näst på tur

Att hotellet stängde och så småningom revs beror på att det var svårt att få det att gå runt ekonomiskt.

Och det är inte det enda gamla hotellet på Dalarö som ska bli bostäder. I somras antog kommunfullmäktige detaljplanen för Hotell Bellevue där fastighetsägaren vill bygga om hotellbyggnaden till lägenheter samt bygga ytterligare tre hus på tomten.

Den detaljplanen har överklagats till mark- och miljödomstolen, och dom beräknas meddelas i april.