Krausparken ska rustas upp och Mitt i ger sig ut för att höra hur snacket går i området. Foto: Sara Rådman

Nya Krausparken inspireras av den gamla spårvägen

Nu rustas Krausparken upp. Det kommer att byggas fem platser för aktiviteter och vila. "I den här etappen gör vi gångväg, scen, utegym och planterar växter", säger parkingenjör Kristina Wendelius.

  • Publicerad 09:55, 21 sep 2021

Vi har fått många önskemål om att rusta upp parken

Nu har den första etappen av upprustningen av Krausparken dragit igång. Krausparken är den omkring en kilometer långsmala park som ligger längs Hägerstensvägen, mellan tunnelbanestationerna Axelsberg och Mälarhöjden.

Ny grusväg och växtlighet

Där ska byggas fem platser för aktiviteter och vila. De flesta kommer att ligga där de gamla hållplatserna låg när spårvagnslinje 16 trafikerade Mälarhöjden på 1910 till 1960-talet. Rälsen låg där det nu löper en grusgång. Den ska breddas och förbättras då den brukar vara full av lera.

– Tanken är att rusta upp gångvägen och se till att den höjs lite så att den inte blir så blöt. Vi kommer även jämna till beläggningen, säger parkingenjör Kristina Wendelius.

Parkens utformning och materialet som används inspireras av perronger, stationsmiljöer och bangårdar. De ska även röja undan sly, planteras nya buskar och tio stycken nya björkar längs parkvägen där björkarna togs ner för ett par år sedan. Grunden till upprustningen är ett medborgarförslag om ett utegym för äldre.

– Utegymmet ska ligga ungefär där bouleplanen ligger nu och bouleplanen kommer att flytta närmare lekplatsen. Gymmet blir ett stockgym. De finns i tre olika viktklasser och vi kommer att ha den lättaste och den mittersta.

Det ska även byggas en scen, nya bänkar, bänkbord och papperskorgar.

Positiva till upprustningen

När Mitt i besöker parken är ett staket uppsatt runtomkring och gräset trafikeras av en grävmaskin. Utanför staketet står Tommy Svensson som bor i Axelsberg.

– Om det ska bli en scen så kanske det blir några uppträdanden. Och det kan ju vara trevligt. Bänkar att sitta på är ju bra för oss som börjar bli lite äldre, säger han.

På lekplatsen Bofinken som ligger bredvid står Elira från Västertorp och gungar sin dotter.

Nu görs Krausparken i ordning, vad tycker du om det?

– Vad skönt! Min dotter går på förskola nära Kastanjeparken och nyttjar den mycket men där planeras det för bostäder. Där kommer parken och grönområdet att minskas om inte försvinna helt, säger hon.

Vid rutschkanan står Erik Strandberg. Han bor i Västertorp och är här med sina barn.

– Fler grönområden är väl najs! Vi är här ofta eftersom barnen går i förskola i området, säger han.

Nästa etapp ska starta våren 2022 och parken ska stå färdig till 2023 om allt går enligt planerna.