Det är inte bara färsk fisk som ska kunna serveras från vattnet. Obs: Montage Foto: Mitt i / Mostphotos

Nya idén: Stockholm ska få foodboats

Efter reklambåtarna – nu kan det bli mer kommers på vattnet. Staden vill satsa på restaurangbåtar som tuffar runt och säljer mat till stockholmarna från vattnet.

  • Publicerad 05:15, 17 okt 2021

Foodboats är ett trevligt inslag. Reklambåtarna är mer ett otyg.

När foodtrucksen gjorde sitt intåg i Stockholm 2013 lärde vi oss snabbt ät beställa mat från fordon på trottoaren.

Nu kan det bli dags för en ny typ av mataktör: Foodboats.

Den grönblå majoriteten vill i budgeten för 2022 att frågan om att tillåta båtserveringar ska utredas. Idén kommer från Sydeuropa.

– Det här finns i flera italienska städer och är motsvarigheten till foodtrucks, fast på vatten. Det här är nästa naturliga steg för att öppna upp vattenytorna för stockholmarna, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Tanken är att restaurangbåtarna lätt ska kunna lägga till vid kajer och längs promenadstråk vid vattnet. De ska både kunna vara mobila och ha fasta platser.

Utredning klar i sommar

Trafikkontoret, exploateringskontoret och Stockholm Hamnar har fått det här på sina bord och har fram till sommaren på sig att utreda och utveckla frågan.

– Förhoppningsvis kan utredningen bli färdig tidigare än så, det ska inte behöva ta allt för lång tid. Jag hoppas vi så snart som möjligt kan få det här konceptet i Stockholm, säger Anna König Jerlmyr.

Att mer kommersiella aktörer flyter runt på vattnet är dock ingen given succé. Det märktes inte minst på reaktionerna när två reklambåtar började tuffa runt i Stockholm i somras.

Kravet: Förbjud reklambåtar på Stockholms vatten

Men det här är något helt annat, enligt König Jerlmyr.

– Vi är självklart måna om vattenytorna och dess gestaltning. Men foodboats är ett trevligt inslag, som ger god mat till stockholmarna. Reklambåtarna är mer ett otyg.

Är tanken att man även ska kunna kliva på båtarna, tuffa ut och äta?

– Det finns alla möjligheter att komma med inspel om hur det här ska fungera och jag vill att vi ska vara så flexibla som möjligt. Det här ska utredas men båtarna ska kunna se annorlunda ut.

Exakt hur många matbåtar den kan handla om är inte heller spikat än.

– Det ska också utredas. Men vi ska göra det lätt och välkomna foodboats till Stockholm. Jag hoppas verkligen det här blir ett naturligt inslag i Stockholm. Vi är en stad på vatten och vill marknadsföra staden så. Vi ska erbjuda bra och hållbar mat, både på land och vatten.

Matbåtar ska utredas

Stockholms Hamn AB ska, i samarbete med exploateringsnämnden och trafiknämnden, utreda förutsättningarna för foodboats. Utredningen ska vara klar senast 30 juni 2022.
 

Inspirationen till matbåtarna kommer från Italien. Foto: Moderaterna