Han är sportkillen som ägnar så gott som varje dag i beachvolleyhallen i Kviberg. Men när både pandemin och en knäskada satte stopp för träningen hittade Finn Aldén-Joyce en ny hobby: Spela in humoristiska videoklipp som på kort tid blivit en snackis i sociala medier.

Ironin skulle visa sig vara ett riktigt framgångsrecept, bland annat ”den ärliga vinterbadaren” som struntar fullkomligt i hälsofördelarna utan badar i en isvak enbart för uppmärksamheten.

– Det blev inga omtagningar på den kan jag lova, det var rätt kallt, säger han.

"Syns till sist"

Närmare 200 videos och 119 000 följare senare är det bara att konstatera att folk gillar den outtalade sanningen.

Det var med ”den ärliga körskolläraren”, som inte hymlar med hans enda syfte – att suga ut så mycket pengar som möjligt – som det började ta fart på riktigt.

Det stora genomslaget tror Finn Aldén-Joyce grundas i en kombination av kontinuitet och kvalitet.

– Det låter ju äckligt att säga, men gör du någonting bra så syns det till slut. Sedan har jag också gjort väldigt många videos kontinuerligt. Jag strävar inte efter perfektion utan det får bli lite som det blir.

Idéer. I mobilen noterar Finn Aldén-Joyce roliga och intressanta företeelser som han kan göra humor av. 

Idéer. I mobilen noterar Finn Aldén-Joyce roliga och intressanta företeelser som han kan göra humor av. 

Markus Andersson

Flyttat runt

Född i Mora, med en mamma från Boden och en pappa från England, flyttade familjen till England när han var två år gammal. När föräldrarna skiljde sig flyttade han i tioårsåldern med sin mamma och syster till Gotland.

Beachvolley har alltid varit en stor del av hans liv och det var sporten som senare tog honom till Göteborg, som har en av få inomhushallar i Sverige.

Fortfarande tränar han minst fyra pass i veckan och spelar för den svenska touren.

– Jag har alltid varit en sportkille som aldrig skapat något kreativt i mitt liv, till för två år sedan när jag började göra videos.

På uppgång. Finn Aldén-Joyce ser fram emot att fortsätta på humorspåret och även försöka att göra komiken till sitt levebröd. 

På uppgång. Finn Aldén-Joyce ser fram emot att fortsätta på humorspåret och även försöka att göra komiken till sitt levebröd. 

Markus Andersson

Skakig stand up-debut

För Finn Aldén-Joyce, som tidigare studerat idrottsvetenskap på universitetet, har karriären på senare år tagit en ny vändning.

– Nu vill jag jobba med humor. Det känns som ett område där man kan bidra med mycket. Att kunna få någon att skratta är en stor gåva.

Trots att hans debut på stand up-scenen – på en liten restaurang på Hisingen i höstas – inte riktigt gick som han hoppats, drar han sig inte för att försöka igen.

– Det var verkligen illa, tur att ingen jag kände var där. Man har ju hört att man bara ska riva av plåstret, men nästa gång ska jag nog förbereda mig lite bättre.

Kallar du dig för influencer?

– Jag brukar säga det, mest för att jag tycker det är lite roligt. Det känns fel att kalla sig komiker, för då är det stand up som gäller och jag har stor respekt för de som håller på med det.

Hur är din syn på sociala medier?

– Jag tror verkligen att det finns mycket fördelar men också mycket nackdelar och man ska ta det på allvar. Sedan tycker jag att det är sorgligt när människor prioriterar sina mobiler framför andra personer i deras närhet, inte minst sina barn. Man ska vara försiktig med sin uppmärksamhet.

Vad tycker du om göteborgshumor?

– Inget stort fan. Jag tycker att det är för uppenbart. I kvalitetshumor ska man inte kunna gissa vad som kommer. Du kan förstå riktningen men sedan måste det hända något som överraskar.

Kommer du att göra den ärliga reportern?

– Det är inte omöjligt. Reportern som till varje pris måste få till en tidningsartikel, det är kul. 

Östra centrum. Finn Aldén-Joyce håller sig oftast i östra Göteborg där han både bor och spelar beachvolley flera dagar i veckan. 

Östra centrum. Finn Aldén-Joyce håller sig oftast i östra Göteborg där han både bor och spelar beachvolley flera dagar i veckan. 

Markus Andersson