– Vi renoverar och kommer att snabba på för att kunna öppna tidigt nästa år, säger Jesper Ahlbom, krögare och ägare till Familjen Ahlbom.

I veckan blev det klart att det är han och kompisen Stefan Strömberg, hotellentreprenör och tidigare medgrundare av hotellkedjan ESS Group, som tar över driften av Waxholms hotell, sedan den tidigare entreprenören gått i konkurs.

När Mitt i tittar förbi står möbler i den välkända matsalen och baren staplade, och tavlor och annan inredning har tagits bort och flyttats.

Helt ny bar

– Det har gått så oerhört snabbt. Söndag lunch (1/12, reds anm) försvann de sista gästerna, sedan fick vi nyckeln, berättar Jesper.

Så hur ska det bli när hotellet, med deras ord, ”ruskas om ordentligt”?

– Det blir en uppfräschning. Det ska bli härligare!

Exakt hur vill han däremot inte säga:

– Men inte i den stil det varit.

Klart är i alla fall att det blir en helt ny bar – i lobbyn direkt till höger om receptionen. Väggen till den gamla baren ska dessutom väck så det blir sjöutsikt direkt när man kommer in i hotellet.

– Vi ska göra fastigheten mer tillgänglig även om man bara vill dricka en öl.

– Vi vill att det ska kännas som att komma hem till oss. Både för Vaxholmsborna och andra gäster.

Enligt Jesper Ahlbom behövs ungefär 20 anställda för att driva hotellet, förutom extra sommarpersonal.

Loppis på Kabyssen

– Om vi utlyser motsvarande tjänster så har den gamla personalen företrädesrätt.

För att få allt att gå ihop vill Stefan och Jesper öka ruljansen på hotellet inte bara under sommarhalvåret.

– Målbilden är att få fler gäster. Vi har ett annorlunda tänk. Vi tänker tolv månader om året.

Vi ser stora utvecklingsmöjligheter.

Vad händer med SVT:s ”Första dejten”? Kommer de att fortsätta spela in hos er?

– De kommer i januari och ska spela in en ny säsong här. Vi hade möte idag (läs: 4/12).

Stefan och Jesper avslöjar också att de kommer att ha utförsäljning av gamla möbler på uteserveringen Kabyssen. Då har alla som vill chansen att köpa en bit av hotellet historia.

Allt som en del på vägen mot att skapa ”en fulländad version av ett skärgårdshotell med internationell atmosfär” redan nästa år.

– Det blir smygöppning i februari. Men vi vet inte hur långt vi kommer att ha hunnit då, säger Jesper.