Värmdö kommun väntas säga ja till ett nytt bostadsbygge ute vid Säby säteri på Ingarö. Detta trots att det saknas kommunalt VA i området, detaljplan och att kommunen har beslutat att bromsa byggtakten i Värmdö på grund av att vägarna inte klarar av mer trafik. 

Det rör sig om ett hus med tre lägenheter med en boyta på cirka 140 kvadrat vardera i två plan, ett hus med tre lägenheter i samma storlek, där ett befintligt hus på platsen rivs, och ett hus med två lägenheter som blir en ombyggnation av befintlig byggnad. I den senare blir boytan cirka 100 kvadrat vardera.

Slutligen ett garage med carports på 325 kvadrat. Alltihop planeras att byggas precis intill Säby säteri.

26 lägenheter

Tidigare i veckan var ärendet uppe i kommunens bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnd, men om politikerna beslutade enligt tjänstemännens förslag – att säga ja till bygglov – ville Linda Nygren (S), ordförande i nämnden, inte svara på med hänvisning till att protokollet inte var justerat.

Nya ägarna till Säby säteri, Äby fastigheter AB, planerar att bilda en bostadsrättsförening med cirka 26 lägenheter, varav 18 inne i säteriets herrgårdsbyggnader, som de fick bygglov för våren 2022, och åtta i tre separata hus, som nämns ovan.

Om de får ja på det sistnämnda. Annars byggs bara säteriet om till bostadsrättslägenheter, enligt Viktor Clase, styrelseledamot i Äby fastigheter och den som sökt bygglovet via sitt företag Clase bygg AB.

– Vi har en hel del idéer för hur man kan göra en fin miljö runt gården, med bland annat odlingsdelar för bostadsrättsinnehavarna. Men exakt vad det blir hänger på hur många lägenheter vi får bygglov för, säger han.

Grannen: "Ytterst olämpligt"

När det gäller vatten och avlopp finns redan ett befintligt reningsverk och egen brunn på området som räcker för alla 26 lägenheter, enligt Viktor Clase.

Arrendatorn till grannfastigheten Säby gård skriver i ett remissvar att bygget är ”ytterst olämpligt” så nära ett lantbruk (som de driver) och att det finns risk för konflikter ”när de som ska bo i lägenheterna kommer att klaga på lukt från djur och gödsel, ljud från torkanläggningar och maskiner och damm från fälten”.

När det gäller närheten till åkrar och djurhållning är bygglovskontorets inställning att det är flera hundra meter bort och flyttar man ut på landet får man tåla lite lukt och traktorljud.