Den 9 september fylls gamla pannrummet på Adelsö med tre scener av livemusik. Martin Andersson är arrangör tillsammans med Marja Conradsson, Ida Jagerfelt och Kalle "Lång-Kalle" Josephson.

– Festivalen föddes när vi umgicks alla fyra och började snacka om att arrangera en festival på Adelsö. Kalle, som har jobbat mycket med att boka artister tidigare, gick igång totalt. Då bestämde vi oss för att köra, säger Martin Andersson.

Tillsammans med Marja Conradsson driver Martin Andersson även Adelsö butik och de är båda två delar av gänget bakom Adelsö ölfestival.

– Det är jättemycket jobb att arrangera en festival, men man får otroligt mycket tillbaka. Jag ser fram emot att göra det här för alla fastboende här på ön.

Lokalt käk och indiemusik

Musiken som spelas är blandad men drar åt indie-hållet. Festivalen riktar sig till både barn och vuxna.

– Tanken är att det ska vara en festival för alla på ön.

Att hitta artister som vill åka ut till Adelsö och spela på festivalen har inte varit svårt alls, menar Martin Andersson.

– Det är det som är så bra med Adelsö. Vi bor i Sättra, här bor många musiker som vi umgås med. De i sin tur känner ju andra musiker. Vi har haft grymma förutsättningar.

Arrangörerna har förhoppningar om att skapa en årligt återkommande festival, men det beror på om festivalen kan gå runt ekonomiskt.

– Får vi runt 400-500 besökare kommer det lyckas. Det är drömmen att skapa något långsiktigt. Att komma ut på Adelsö och ändå få det man kan sakna från stan.

På festivalen serveras även ätbart, bland annat i form av lokal mat från Bondekocken, verksamma på Adelsö.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag är supertaggad på skateboardtävlingen. Ekerö skateboardförening Ekerö skejt kommer tävla på en miniramp i närheten av Adelsö butik. Sedan är jag svinpepp på att se Mapei och att få dansa. 

Martin Andersson hoppas på att festivalen ska ge folk mersmak på Adelsö.

– Jag hoppas det kommer jättemycket folk, blir fint väder och att alla dansar och har kul. Jag hoppas även att de som aldrig varit på ön kommer tillbaka senare när de får se hur vackert och härligt det är på ön. Jag hoppas också att det kommer säljas minst fyra sommarhus här den helgen.