Medvind för S. Om det vore val idag skulle Socialdemokraterna bli största parti, enligt en färsk undersökning. Foto: Claudio Britos

Ny väljarbarometer: S och SD ökar mest i Stockholm

Den sittande majoritet tappar rejält. Men det blir svårt för oppositionen att bilda majoritet och samtidigt hålla Sverigedemorkaterna utanför. Vem som får makten i Stadshuset efter valet 2022 kan bli en nagelbitare enligt en ny undersökning från Infostat.

  • Publicerad 04:31, 14 mar 2022

Den politiska majoriteten i Stockholms stad består efter kommunalvalet 2018 av Moderaterna, Liberalerna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Men en färsk undersökning genomförd av Infostat visar att den grönblåa alliansen skulle få svårt att behålla makten, om det vore val i dag.

På frågan ”vilket parti skulle du rösta på om det var kommunval i dag” blev det följande resultat.

Vilket parti man skulle rösta på om det var kommunval idag, andel av dem som svarat något parti. Foto: Infostat

Socialdemokraterna blir största parti med 27,5 procent, följt av Moderaterna på 21 procent och Sverigedemokraterna på 13.1 procent.

– Det är på valdagen det avgörs, men det är kul att det går bra i en opinionsmätning. Jag tolkar det som att stockholmarna vill ha en förändring och ett styre som satsar mer på skola och äldreomsorg, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

Sverigedemokraterna är också nöjda.

– En anledning till att vi ökar är att fler och fler väljare ser oss som ett bredare parti. Vi har profilerat oss i många frågor, inte bara flyktingpolitik, säger Martin Westmont, vice gruppledare för Sverigedemokraterna.

Då både Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet backar, samtidigt som Moderaterna står still, får de totalt ihop 41.6 procent av rösterna.

Svårt att bilda majoritet

Problemet för oppositionen (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ) är att de heller inte får majoritet – särskilt eftersom ingen av partierna vill samarbeta med SD, som i den här undersökningen är tredje största parti i Stockholm.

– Jag ser gärna breda samarbeten med alla partier, förutom Sverigedemokraterna. Det är inget nytt, säger Karin Wanngård.

SD kontrar:

– Vi är alltid öppna för en dialog med andra partier, inte minst i enskilda frågor där det finns en samsyn. Vi hoppas kunna ha en bredare dialog med alla partier, även om vi inte sitter tillsammans i något speciellt block, säger Martin Westmont.

Utifrån den här undersökningen lär det bli en hel del diskussioner, möten och kohandel mellan partierna även efter valet 11 september.

Skillnad från valet 2018

M: ± 0

C: -2,3

L: -4.8

KD: + 0.9

MP: -4.5

S: +5.2

V: -1.4

SD: +5.1

Övriga: +1.8

Visa merVisa mindre

Om undersökningen

Källa: Undersökning genomförd av Infostat.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var kommunval idag?

Svarsalternativ: Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Annat parti

Antal intervjuer per undersökningstillfälle: Ca 430

Period: 2022-01-05 – 2022-03-08

Visa merVisa mindre

VALRESULTAT 2018 I STOCKHOLM.