Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport visar att antalet smittade i norrortskommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker sammanlagt nådde en ny toppnotering under förra veckan.

Totalt 836 nya fall rapporterades smittade i covid-19.

Danderyd och Täby hade flest antal rapporterade fall på en vecka i sina kommuner sedan smittspridningens början, 151 respektive 331. Vaxholm hade 42 fall, Österåker 179 och Vallentuna 134.

Hela Stockholmsregionen hade 11 124 bekräftade fall under förra veckan. Veckan innan dess var den siffran 9 526, enligt Smittskydd Stockholms senaste rapport.

– Det är hårt tryck på sjukvården förstås i Stockholm som på många andra ställen, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under konferensen.

Nya råd för skolbarn

I tisdags gick Folkhälsomyndigheten ut med nya rekommendationer. Man avråder alla barn från att gå till skolan om det finns konstaterad covid-19 smitta i deras närhet. Danderyds kommun kommenterade det nya rådet i veckan.

Maria Weståker, verksamhetschef för grund- och gymnasieskola i Danderyd, i ett pressmeddelande:

– Det är upp till varje rektor att avgöra vad som är lämpligt och där är det bland annat på barnets ålder som avgör. I de flesta fall kommer det sannolikt bli aktuellt med hemuppgifter, men i vissa fall kan det även erbjudas distansundervisning.

Stänger gymnasieskolorna

För att försöka hejda smittspridningen stängs alla gymnasieskolor från och med nästa vecka och resten av terminen i Sverige. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven under torsdagen.

– Landets gymnasielärare och elever måste ställa om. Som läget är nu är det behövligt, säger Stefan Löfven.

Under presskonferensen meddelade man att syftet är att begränsa trängseln i bland annat i kollektivtrafiken. Att det sker i samband med jullovet är tänkt att öka effekten.